Ulcus_molle_meki_chankirMeki cankir (ulcus molle, chancroid), akutna polna bolest, izaziva je uzročnik Haemophilus ducreyi, prenosi se obično polnim kontaktom, (obavezna je zaštita lekara, jer se bez zaštitne opreme i lekar može zaraziti, prvenstveno na rukama). Nakon inkubacije od 3 do 5 dana javi se vezikulofistula od koje potom nastane bolna ulceracija, ponekad i duboka (na penisu može prodreti i  u uretru).
Ulkus mole je polna bolest koja se prenosi polnim putem. U našem području nalazimo tek sporadične slučajeve bolesti, i to uglavnom u lučkim gradovima, vezano uz prostituciju.

Nastanak bolesti

Prilikom seksualnog čina (penetracije) bakterijski uzročnici bolesti sa zaražene osobe prodiru kroz epitel genitalnih organa zdrave osobe gde izazivaju imunološki odgovor. Rezultat upalne reakcije je ulkusna tvorevina, tzv. meki cankir.

Mikrobiologija

Uzročnik bolesti je gram negativna štapićasta bakterija Haemophylus ducrey.

 

Klinicka manifestacija

Nakon inkubacije koja iznosi 2-4 dana, na mestu ulaska uzrocnika u epitel nastaje papula. Papula prelazi brzo u pustulu, a nakon nekoliko dana pustula otpada, cime postaje vidljiv defekt koji se širi u dubinu i širinu. Kod muškaraca promena se najčešće nalazi na glansu penisa, ali se može naći i na testisima . Kod žena promena se najčešće nalazi na stidnim usnama. Ulkus mole često prate limfangitis i povećanje limfnih čvorova, što se može javiti odmah nakon pojave ulkusa, ili nakon više nedelja i meseci. Limfni čvorovi su povećani, medusobno slepljeni, bolni, srasli uz podlogu i kožu. Kad se čvorovi zagnoje, dolazi do pojave fluktuacije, perforacije i pražnjenja gnojnog sadržaja, nakon čega ostaju ožiljci.

Dijagnostika

Dijagnoza bolesti se postavlja anamnezom, kliničko, slikom i dokazom uzrocnika u razmazu gnoja ili nekroticnog tkiva iz ulkusa.

Terapija

tetraciklini i eritromicin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.