Timijan_i_KaduljaKadulja i timijan prepoznatljive su biljke koje uspijevaju u Hrvatskoj, ali mnogi ne znaju da pripadaju biljnim rodovima s mnogo vrsta. Te su vrste različite po izgledu i sastavu aktivnih tvari, što utječe na njihovo različito djelovanje na zdravlje. Kažemo li za biljku ili eterično ulje samo kadulja ili timijan, u terapijskom smo značenju prilično neprecizni.

Kadulja (rod Salvia)
Ljekovita kadulja (Salvia officinalis) je biljka iz roda Salvia  koji broji čak 448 vrsta otpornih zimzelenih biljaka. U taj se rod, uz ljekovitu kadulju, ubraja muškatna kadulja (Salvia  sclarea), grčka kadulja (Salvia fruticosa) i španjolska kadulja (Salvia lavandulifolia), a od svih spomenutih vrsta proizvode se eterična ulja različita po sastavu i djelovanju.
Ljekovita kadulja poznata je u našim krajevima već stoljećima, a najviše se upotrebljavala kao začin i u narodnoj medicini. Podrijetlom je iz južne Europe, a danas taj grm ovalnih sivozelenih dlakavih listova i plavoljubičastih cvjetova uspijeva u mnogim područjima svijeta.
Listovi ljekovite kadulje beru se u proljeće prije cvatnje i najesen poslije cvatnje. Manje je poznato da kadulja najbolje kvalitete raste u Dalmaciji, zbog čega je ta vrsta dobila ime „dalmatinska kadulja“. Svoje latinsko ime Salvia dobila je po riječi salvare, što znači spasiti ili iscijeliti.

Poznata je izreka Cur morietur homo, cui salvia crescit in horto? (Zašto bi umro čovjek koji u svom vrtu ima kadulju?). Naime, kadulja se još u antičko doba smatrala lijekom za mnoge bolesti. Rimljani su je smatrali svetom biljkom te su pripremali poseban obred tijekom sabiranja te biljke. Ipak, smatra se da vrsta korištena u antičko doba uopće  nije danas toliko popularna ljekovita kadulja, već je to grčka kadulja (Salvia fruticosa). Mnoge vrste roda Salvia u kineskoj tradicionalnoj medicini koristile su se za liječenje neplodnosti. Bila je toliko popularna u pripravcima za žene da su je mnoge seoske travarke stavljale u svoje mješavine za reguliranje menstrualnog ciklusa i olakšanje porođaja. Danas je ljekovita kadulja medicinski potvrđen lijek za infekcije grla i usta.
Muškatna kadulja, kao i ljekovita kadulja, stoljećima se upotrebljava za liječenje. Rimljani su joj dali naziv Herba sacra, odnosno sveta biljka. U srednjem vijeku dan joj je naziv Kristovo oko, možda zbog upotrebe biljke za ispiranje upaljenih očiju. Muškatna kadulja ima široke srcolike listove, a samonikla je u cijeloj južnoj Europi. Tradicionalno se upotrebljava kod menstrualnih, dišnih i probavnih tegoba, a eterično ulje dosta se upotrebljava u parfemskoj industriji.
Eterično ulje svih vrsta kadulja dobiva se parnom destilacijom biljke u cvatu. Eterično ulje ljekovite kadulje sadrži seskviterpene, monoterpenske alkohole, seskviterpenski alkohol viridiflorol, oksid 1,8-cineol (14%) i puno monoterpenskih ketona (čak 40% α-tujona, 15% β-tujona i 26% kamfora).
Ovo ulje je zbog visokog sadržaja ketona neurotoksično i ne smiju ga upotrebljavati epileptičari, trudnice i mala djeca. Eterično ulje grčke kadulje, za razliku od ljekovite kadulje, sadrži manje ketona i čak 75% 1,8-cineola. Eterično ulje španjolske kadulje sadrži više monoterpenskih alkohola, keton kamfor i 1,8-cineol. Eterično ulje muškatne kadulje ima vrlo kompleksan sastav: više od 250 spojeva od kojih se ističu ester linalil-acetat (75%), diterpeni, monoterpeni, seskviterpeni, monoterpenski alkoholi i tragovi ketona, oksida, laktona, kumarina i sumpornih spojeva.
S obzirom na različit kemijski sastav, različite vrste kadulje upotrebljavaju se protiv različitih tegoba.
Ljekovita kadulja pomaže kod menstrualnih i menopauzalnih tegoba, afti, viroza uzrokovanih HPV-om i virusom herpesa, gljivičnih infekcija i infekcija Gram-pozitivnim bakterijama, a zbog lipolitičnog djelovanja izvrsna je protiv celulita i pretilosti. No zbog ketona potreban je oprez pri doziranju te se ne smije predugo uzimati. Trebaju je izbjegavati trudnice, mala djeca, dojilje i epileptičari. Također, ima djelovanje slično estrogenu te se ne smije davati osobama s estrogenski ovisnim tumorima.
Muškatna kadulja ima još jače djelovanje slično estrogenu, ali samo ako eterično ulje sadrži sklareol. Uz to, djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav, protiv povišenog kolesterola, menopauzalnih i menstrualnih tegoba, umora praćenog nervozom i suzbija infekcije izazvane bakterijama roda Klebsiella i Pseudomonas. Također se ne smije davati osobama s estrogenski ovisnim tumorima, u kombinaciji s oralnom kontracepcijom niti u trudnoći.
Grčka se kadulja koristi kod dišnih i urinarnih infekcija, a španjolska također kod dišnih infekcija, ali s velikim oprezom jer katkad sadrži otrovni sabinil acetat.

 

Timijan (rod Thymus)
Timijan je rod od oko 300 vrsta podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjen po cijelom svijetu. Najpoznatije vrste su obični timijan (Thymus vulgaris) i majčina dušica (Thymus serpyllum), a poznati su još jarmasti timijan (Thymus zygis), španjolski timijan (Thymus mastichina) i Thymus saturoides. Thymus je jedan od najsloženijih rodova u aromaterapiji pa se kod vrste Thymus vulgaris razlikuje šest različitih kemotipova: timol, linalol, karvakrol, transtujenol-4, α-terpineol/terpenil-acetat i geraniol/geranil acetat, a poznati su još i kemotipovi p-cimen, limonen i 1,8-cineol.
U lošijoj aromaterapijskoj literaturi prisutna je podjela na crveni i bijeli timijan, koja je netočna jer crvena boja eteričnog ulja timijana potječe od željezova fenoksilata, spoja koji nastaje ako se fenolima bogati kemotipovi timijana destiliraju u željeznim posudama.
Timijan se upotrebljava već tisućljećima. Zabilježen je u sumerskim zapisima još 3500 godina p.n.e. U Grčkoj se palio na oltarima i u kućama kao zaštita od zaraznih bolesti, Egipćani su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja, cijenili su ga Hipokrat, Plinije i Sveta Hildegarda. Bio je prvi na listi srednjovjekovnih europskih čarobnjaka, a koristio se i kao protuotrov kod zmijskih ugriza.
Rimljani su smatrali da otklanja melankoliju i potiče hrabrost pa su se vojnici kupali u kupci s timijanom prije odlaska u bitku. U srednjem vijeku vitezovi su dobivali vjenčiće timijana kao nagradu za hrabrost.
Timijan se puno koristio za začinjavanje hrane zbog zaštite od truljenja, a zbog snažnoga antiseptičkog djelovanja bio je dobro antiseptičko sredstvo u bolnicama. Danas se naveliko upotrebljava u vodicama za ispiranje usta, pastama za zube, pripravcima za brijanje, sapunima, pripravcima protiv kašlja i u prehrambenoj industriji.
U aromaterapijskom se pogledu djelovanja različitih vrsta i kemotipova timijana uvelike razlikuju, što ovisi o kemijskom sastavu samoga eteričnog ulja.
Obični timijan (Thymus vulgaris), kako je i spomenuto, ima nekoliko kemotipova.

Kemotip timol uz karvakrol i p-cimen sadrži više od 70% timola, a karvakrol sadrži više od 50% karvakrola pa su oba kemotipa vrlo jakog antimikrobnog djelovanja, ali i vrlo agresivna za kožu i sluznicu. Najčešće se koriste protiv zaraznih bolesti (npr. gripa, bronhitis, cistitis), kod umora i oslabljenog imuniteta te za dezinfekciju zraka u zatvorenom prostoru. Kemotip timol izvrsno djeluje protiv Gram-pozitivnih bakterija pa je učinkovit protiv čireva na koži. Hidrolat timijana kemotip timol dosta je snažan pa može peckati kožu, a pomaže kod infekcija.
Kemotip linalol sadrži 50 do 80% linalola i djeluje jako antimikrobno, ali je puno blaži i neopasniji kemotip od timola. Vrlo je učinkovit protiv gljivica, posebno roda Candida. Koristi se protiv dišnih, urinarnih i gljivičnih infekcija. Eterično ulje toga kemotipa dobro je kombinirati s eteričnim uljem smilja jer s njim čini dobru sinergiju. Hidrolat timijana kemotip linalol izvrstan je tonik poslije brijanja i dobro njeguje nečistu kožu s aknama.
Kemotip geraniol sadrži geraniol i geranil acetat pa snažno djeluje protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum kao i plijesni kao što je Aspergillus. Pomaže kod gljivičnih i bakterijskih infekcija mokraćnog sustava i kože. Ovaj kemotip dobro djeluje na maternicu pa se koristi kao pomoć tijekom porođaja te za pripremu međice. Za njegu međice koristi se u iznimno maloj koncentraciji, razblažen u biljnom ulju. Od timijana kemotip geraniol radi se hidrolat koji je znatno blaži od eteričnog ulja, a djelotvoran je kao oblog kod infekcija kože.
Kemotip tujenol-4 sadrži više od 40% transtujenola-4, a ciljano djeluje protiv bakterija roda Chlamidia. Pomaže kod reumatskih tegoba te opće iscrpljenosti organizma.
Kemotip p-cimen sadrži više od 40% p-cimena i male količine fenola, a djeluje snažno analgetički i protuupalno pa je dobar izbor kod terapije reumatoidnog artritisa i mišićnih bolova.
Jarmasti timijan (Thymus zygis) koristi se za iste indikacije kao i obični timijan (Thymus vulgaris).
Majčina dušica (Thymus serpyllum) je skupni naziv za nekoliko vrsta roda Thymus, a eterično ulje sadrži fenole (timol) i alkohole (linalol, geraniol). Također se koristi za iste indikacije kao i obični timijan (Thymus vulgaris).
Španjolski timijan (Thymus mastichina) sadrži eterično ulje bogato 1,8-cineolom pa je koristan protiv teških dišnih infekcija.
Thymus saturoides (poznat i kao timijan borneol) je vrsta timijana koja sadrži eterično ulje bogato monoterpenskim alkoholom borneolom (25 do 60%) i fenolom karvakrolom (20%). To je jedno od najjačih imunomodulirajućih ulja koje sprečava jaku upalu, djeluje stimulativno na cijeli organizam pa i kao afrodizijak. Pomaže kod kroničnih infekcija, autoimunih bolesti, artroza, reumatoidnog artritisa i protiv umora.
I kadulje i timijani stvaraju eterična ulja s kojima je potreban oprez pa smišljanje receptura i izradu pripravaka treba prepustiti kvalitetno educiranim aromaterapeutima. No sami možete spravljati čaj od tih biljaka i tako povoljno djelovati na svoje zdravlje.
Uz kadulju i timijan veže se simbolika koja je terapijski važna.
Naime, ljekovita kadulja simbolizira zrelu, iskusnu i mudru ženu, dok muškatna simbolizira razigranu, slobodnu i seksualnu djevojku. S obzirom na već spomenuto djelovanje kadulja na hormonski sustav, zgodno je uravno težiti te osobine svake žene pa u terapiji upotrijebiti obje vrste kadulje zajedno.
Timijan koji se usudi pustiti korijenje na nepovoljnom terenu, iako je malen i gotovo nezamjetan, nosi simboliku hrabrosti. Miris mu je jak i prodoran, a djelovanje snažno protiv mikroorganizama: šteta je ne sjetiti se primijeniti ga u zbrinjavanju infekcija. Uz to, timijan nas može podsjetiti da hrabrost znači suočavanje s neprilikama i da malene stvari mogu biti vrlo moćne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.