uncaria01Svetska zdravstvena organizacija u njenu čast je organizovala kongres u Ženevi, na kome je 1994. godine, zvanično uvršćena u red medicinskog bilja. Čime je ova skromna lijana zaslužila ovakve počasti?

Naučnici tvrde, neverovatnim lekovitim svojstvima, koja mogu da dovedu do revolucije u lečenju najtežih bolesti!
Duboko u srcu tajanstvene amazonske prašume, raste naizgled neugledna, drvenasta loza, sa trnjem nalik na mačje kandže.

Ni jedna biljka, od otkrića kinina u 17. veku, nije privukla toliku pažnju naučnika kao Uncaria tomentosa ili mačja kandža. “UÑA DE GATO” sadrži 6 alkaloida, 6 glukocida kininske kiseline i 3 triterpena polihidroksida.
Vešto se kači za moćna stabla tropskog drveća, kao puzavica vere u visine, ka nebu i svetlosti. Ima koru braon bojesa pukotinama po dužini. List je jednostavan u obliku koplja, cvet sitan, žućkasobeo, plod bobičast i suv, seme se samo rasipa. Ime joj je Uncaria tomentosa.
“UÑA DE GATO” –  ”Mačija kandža” ili ”mačji nokat” se trenutno smatra dijetetskim dodatkom, iako su različita naučna istraživanja u Peruu, SAD i Evropi dokazala da unapredjuje imunološku funkciju, pomaže varenju, povećava imunitet, oslobadja telo toksina što potvrdjuje i Ministarstvo SAD za hranu i lekove iz Vašingtona svojim rešenjem 403 I (6).
Na osnovu ovih svojih karakteristika, Uña de Gato se koristi u sledećim slučajevima:

 

* BOLESTI IMUNOG SISTEMA
* TUMORA, CISTA, BAKTERIJSKIH, VIRUSNIH I GLJIVIČNIH OBOLJENJA
* STOMAČNIH I CREVNIH OBOLJENJA
* REGULIŠE KRVNI PRITISAK
* REUMATIZAM I ARTRITIS
* EKCEMI, ZAPALJENJE KOŽE, OPEKOTINE, RANE
* DIJABETES
* OPŠTA SLABOST I USPORENOST METABOLIZMA
* OSLOBAĐA TELO TOKSINA, TE SE POSEBNO PREPORUČUJE DUGOGODIŠNJIM PUŠAČIMA I PACIJENTIMA NA HEMIO I RADI TERAPIJI

NIJE TOKSIČNA, BEZ OBZIRA KOJA JE DOZA U PITANJU.

U recepturi mudrih Inka
Postoji više od 30 vrsta Uncarie, ali je tomentosa najlekovitija. Njeno ime u rodnom Peruu je mačja kandža. Još u spisima drevnih indijanskih plemena, starim više od 2000 godina, nađene su recepture vezane za list, koren i koru ove biljke, koje su Inke, a potom Ašaninke i Konibe koristile za spravljanje melema, čajeva i tinktura. Ašaninke biljku i danas koriste za oporavak posle porođaja, čišćenje bubrega, zaceljenje dubokih rana, lečenje astme, artritisa, raka…
Plemena u Peruu njom isceljuju tumore, sve upale i čireve. Domoroci iz Kolumbije saniraju gonoreju i diztenteriju, a plame Kašibo je vekovima koristi za čišćenje krvi i jačanje organizma.
Privučeni pisanim dokumentima i još više isceliteljskim efektoma biljke, naučnici modernog doba su inicirali njeno detaljno ispitivanje.

Broj jedan za imuni-sistem
Utvrđeno je da su glavna lekovita svojstva u kori, mada se prerađuju i koren i list. Austrijski naučnici su 70.-tih godina prošlog veka, prvi objasnili značaj alkaloida iz mačje kandže, od kojih bar 6 mogu da povećaju otpornost organizma i da 50%. Oni daju snagu belim krvnim zrncima da progutaju i unište opasne mikroorganizme. Otkrivena su antikancerogena svojstva drugih sastojaka mačje kandže. Klinički je dokazano da 5 alkaloida imaju anti-leukemijsko dejstvo, a razni ekstrakti kore i korena antitumorna odlike. Ovo je dovelo da svetske upotrebe mačje kandže kao dodatnog sredstva u lečenju raka i SIDE, ali i drugih bolesti koje negativno utiču na imunološki sistem.

Čuva od raka
Pored toga što izuzetno jača odbrambenu snagu organizma, mačja kandža sadrži i jake antioksidante, koji vezuju slobodne radikale, sprečavaju njihovo razorno dejstvo na naše ćelije i ubrzano ih izbacuju iz njih.
Pojedini sastojci ove biljke aktivno čiste organizam od otrova i izbacuju kancerogene supstance, koje mogu da izazovu najteža oboljenja.

Leči od upala
Upalne procese bilo kog porekla (uzrokovane bakterijama ili gljivicama), glukocidi iz biljke suzbijaju od 46-89%. Ova činjenica potvrđuje njenu tradicionalnu upotrebu u lečenju artritisa, reume, čira na želucu, a rešava i problem upale sluzokože creva, jednjaka, usne duplje…
Mačja kandža uspešno sanira sve upalne procese, deluje kao prirodni antibiotik, regeneriše sluzokožu i uspostavlja normalnu funkciju posle bolesti.
Izvor:vanilaplus.mka.in.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.