Ubrzavaju ispražnjavanje crijeva. Primjena im je ograničen na pražnjenje crijeva pri dijagonstičkim pretragama, hiruškim zahvatima, i za izazivanje defekacije kod povremene opstipacije.
Na laksative postoji i navikavanje. Slično tome učestala stimulacija već praznog kolona može dovesti do tzv “laksativnog kolona” gdje imamo nemoguću spontanu defekaciju i perzistentne metaboličke i elektrolitske poremećaje.
Apstinencijski sindrom
(anoreksija, nadimanje, mialgije, vrtoglavica, glavobolje i nesanica, opšta slabost)
Mehanički laksativi
* laksativna klizma – natrijev fosfat, bifosfat, fiziološka, maslinovo ulje urokuju rektalnu distenziju i razmekšanje fecesa
* osmotski laksativi (supstance koje se teško ili nikako ne resorbuju iz gita a povlače vodu. Bolje je da se daju već otopljeni jer sulfatni joni sprječavaju resorpciju otapala). Predstavnici su: magnezijev i natrijev sulfat, voće (sadrži organske kiseline – limunska, vinska, jabučna koje djeluju kao osmotski laksativi)
* sredstva koja bubre: agar-agar, metilceluloza, natrijeva karboksimetilceluloza – povećavaju crijevni sadržaj pa djeluju laksativno. Moraju se uzeti sa većim količinama vode da ne bi uzrokovali zastoj
* emolijentni laksativi: razvodnjavaju i smekšavaju feces. Dvije su im grupe: mineralna i masna ulja (tekuči parafin i maslinovo ulje – čine feces klizavim) i površinski aktivne supstance koje smanjuju površinsku napetost i olakšavaju penetraciju vode.
Hemijski laksativi
* sprječavaju resoprciju elektrolita i vode ili čak uzrokuju izlaženje tekućine u lumen sa jonima
1. inhibicijom mukozne NK atpaze
2. oštećenjem mukoze i međućelijskih membrana – povećanje propustljivosti
3. stimulacijom crijevne adenilatciklaze.
Hemijski laksativi tankog crijeva
* ricinusovo ulje koje se pod uticajem žuči i pankreasnog soka hidrolizira na glicerol i ricinolnu kiselinu koja podražujke crijevo. Smatra se da to radi opreko oslobađanja histamina. Nakon 2-6h imamo potpuno ispražnjnje debelog crijeva.
Hemijski laksativi debelog crijeva
* antrakinonske droge – sadrže derivate antrakinona tzv “emodini” koji se resorbuju u tankom crijevu i nakon biotransformacije izlučuju se djelmično na sluznici kolona gdje sa neresorbiranim dijelom lijeka djeluju kao hemijski laksativi. Mogu uzrokovati kolitis i hiperemiju male zdjelice pa se ne preporučuju trudnicama i za vrijeme menstruacije.
* Derivati di-fenil-metana: fenolftalein i acetfenolpiklin (potentniji). U tankom crijevu se resorbiraju i izlučuju u žuči kao glukuronidi i o-sulfati. Pod uticajem bakterija ti se konjugati raspadaju i oslobođeni difenoli djeluju na sluznicu tek negdje za 6 do 12 sati ako se u obliku supozitorija primjeni kao kontaktni laksans djeluje za 60 minuta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.