Bolesti_metabolizma_mastiLipoprotein (LP) je bilo koji lipid-protein kompleks kojim on cirkuliše u krvi. Delimo ih na sledeće 4 klase:
LDL (LP niske gustine), VLDL (LP vrlo niske gustine), HDL (visoke gustine) i IDL (intermedijalne gustine).
Hilomikroni su transporteri masti unete hranom i brzo se metabolišu. VLDL se sastoje od 50-65% triglicerida, sintetišu se u jetri i prelaze u LDL. Lipoproteini visoke gustine razgraduju hilomikrone i VLDL; osim toga, oni prihvataju periferni holesterol i transportuju ga u jetru, što je protektivni efekat na aterosklerozu. LDL i VLDL su aterogenog efekta.

HIPERLIPOPROTEINEMIJE (HLP)

HLP je prisustvo veće količine lipoproteina u krvi, a nastaje kao posledica povećanja sinteze ili usporenja njihove degradacije.

Podela:

Delimo ih na one koje su posledica genetske abnormalnosti ili primarne (najčešće je reč o visokim vrednostima triglicerida ili holesterola) i sekundarne (one koje nastaju na bazi drugih poremećaja metabolizma i lakše se leče).

I. Primarne HLP – ima ih oko 6 tipova i često prelaze iz jedne u drugu grupu, a to su:
Hiperhilomikronemija (tip I, V) – povišena je koncentracija hilomikrona i VLDL, recesivni je poremećaj, a reč je o deficitu lipoproteinske lipaze. Manifestuje se: abdominalnim bolovima, povraćanjem, recidivamim pankreatitisom, ksantomatozom, hepatosplenomegalijom i retinalnom lipemijom.

Hiperholesterolemija (tip II-a): reč je o LDL receptorskom poremećaju koji se manifestuje  familijarnom hiperholesterolemijom i familijarnom hiperbetalipoproteinemijom.

Hipertrigliceridemija: radi se o otežanom katabolizmu triglicerida iz VLDL; povećano je stvaranje VLDL u jetri. Familijarni karakter (tipovi IV i V), endogena i egzogena (tip V).

Mešovite HLP: porodični kaiakter (tipovi II-b, III, IV i V) česti poremećaji povećano se stvaraju LDL i VLDL u jetri. Javljaju se i nenormalni beta- lipoproteini koji liče na prebetalipoproteine, što se manifestuje ksantomatozom i često taloženjem u koronarne i periferne arterije (tip III).

II. Sekundarne HLP – nastaju: kod gojaznosti, zbog preobilne ishrane: povećanje triglicerida i smanjenje HDL; kod šećerne bolesti kada dolazi do mobilizacije slobodnih masnih kiselina, povećanje sinteze VLDL u jetri, a posledica je nedostatka insulina zbog čega opada aktivnost lipoproteinske lipaze – smanjena je razgradnja VLDL i hilomikrona; u alkoholizmu je uzročnik hipertrigliceridemije i VLD; Hipotireozu karakteriše smanjen katabolizam LDL zbog smanjene osetjivosti njihovih receptora; Pušenje, ekces unosa kafe i čaja, zatim lekovi (diuretici, glikokortikoidi, beta blokatori, oralni kontraceptivni), nefrotski sindrom, su činioci koji snižavaju HDL.

Dijagnoza:

Bazira se na laboratorijskim analizama i delimično na klmičkim manifestacijama. Određuju se: ukupni holesterol, HDL holesterola, trigliceridi; »frižiderski test« označava posmatranje seruma posle 18-24 h stajanja na 4°C mlečni čep gore, sadrži hilomikrone, a mlečni sadržaj ispod, sadrži VLDL. Često je potrebna i elektroforeza, kojom se tačno određuje tip HLP.

Terapija:

Dijeta mora da sadrži određen odnos masti (30%) i ugljenih hidrata (50-60%), zatim da su zastupljene nezasićene masne kiseline, biljna vlakna, povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje: duvana, kafe i navika. Lečiti bolesti koje su uzrok sekundarnoj HLP.

Od lekova se primenjuju: holestiramin (prekida enterohepatičnu cirkulaciju žučnih soli); derivati fibričke kiseline (Klofibrat) povećava aktivnost LPL i smanjuje sintezu VLDL; inhibitori sinteze holesterola (lovastatin) povećavaju sintezu LDL receptora na hepatocitima i ubrzavaju metabolizam holesterola; kod hipertrigliceridemije, Boluzin; nikotinska kiselina utiče na više efekata.
Izvor:lekarinfo.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.