Transaminaze-AminotransferazeTransferaze su unutrašnji ćelijski enzimi, koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata.Katalizuju reakciju izmedju aminokiselina i alfa ketokiselina.To znači prenos aminogrupe  sa aminokiseline na alfa ketokiselinu i tako nastaje aminokiselina.Tako je omogućeno telu da stvara odredjene vrste amiminokiselina.Kao koenzim transaminaze koristi piridoksal-fosfat, koji prelazi u piridoksamin, koji je vezan za enzim piruvatom, oksalatom pri čemu nastaje asparginska kiselina, alanin, glutaminska kiselina.
U visokim količinama se nalazi u jetri, mozgu, mišićima.Nakon nekroze hepatocita aminotransferaza prelazi u krv i može se smatrati indexom nekroze jetrenih ćelija ili hepatocelularnog  oštećenja:bolesti pankreasa, infarkta miokarda.
U krvi su prisutni u dva oblika: AST ili (SGOT) i ALT (SGPT).
AST ima najviše u jetri, srčanom mišiću, pankreas, pluća, bubrezi, mozak, leukociti, eritrociti.Normalna vrednost:7-38 IJ/I.Povećana vrednost se nalazi kod raznih oboljenja bolesti jetre, hepatitis, opstruktivni ikterus, ciroza jetre.
ALT je smešten  u citozolu hepatocita ima 3X duži poluživot od AST, koji se isto nalazi u citozolu i u mitohondrijama.Normalna vrednost:8-41 IJ/I. Povećan vrednost ukazuje na akutno oštećenje jetre, često izazvan antibioticima, unosom gaziranih pića i sokova, ili kod bolesti hepatitisa, pankreatitisa akutnog ili hroničnog oblika itd.
Normalan odnos izmedju ALT i AST je :1,0.
Kod akutnog hepatitisa Transaminaza je povišena čak 15-20 puta u odnosu na referentne vrednosti.ALT je viša od vrednosti  AST.
U slučaju epidemije akutnog virusnog hepatitisa se koristi Skriring test za odredjivanje aktivnosti ALT.
Porast-AST/ALT do 8-10 puta može se videti kod oboljenja jetre.Porast Transaminaze nema prognostički značaj kod aklutnog hepatocelularnog oštećenja.Kod akutnog bilijarnog opstrukcije aktivnost AST/ALT dostiže visoke vrednosti.
Izražen porast AST u odnosu na ALT vidjamo kod hronične hepatocelularne insuficijencije (ciroza jetre), kada se enzimi oslobadjaju iz mitohondrija.
Kod hroničnog hepatitisa postoji takozvana talasanje  AST/ALT, što ukazuje na periode duže ili kraće vreme normalnom aktivnošću Transaminaze.
Da bi rezultati bili relevantni, potrebno je praćenje AST/ALt kontinuirano na 2-3 meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.