sretna zena na livadiHormoni se dele na steroidne i peptidne. Steroidni su zaduženi za brze reakcije tela tipa „bori se ili beži“, a najvažniji među njima je kortizol. Njima pripadaju hormoni z estrogen i testosteron. Stvaraju se u placenti. Peptidni hormoni su dugi lanci aminokiselina i obezbeđuju dobro spavanje, visinu koncentracije šećera u krvi, sagorevanje masti u telu, kao i formiranje i nadgradnju mišića. Najvažniji među njima su insulin i hormon rasta.
Hormoni i crevne bakterije su ključne stavke za dobro zdravlje. Naime, kad rade dobro i kad su uravnoteženi, nismo svesni njihovog postojanja, ali ako dođe do poremećaja hormoni remete i fizičko i psihičko stanje. Oni zapravo utiču na sve procese u našem organizmu- od njih nam zavisi raspoloženje, metabolizam, kako ćemo izgledati i kako ćemo se osećati. Ukoliko se potrudite da svoje hormone izbalansirate sasvim sigurno ćete značajno popraviti svoje ukupno zdravstveno stanje.
Hormoni su receptori koji šalju signale kroz sve organe i tkiva. Na žene najviše utiču polni hormoni iz grupe estrogena i progestagena.
Oni su zaslužni što nam je u prvom poluvremenu života, tj. do ulaska u menopauzu, kosa sjajna, nokti i koža glatki, kosti i krvni sudovi elastični, ali i što se to sve preokreće kada žena uđe u klimaks.
Insulin i hormoni štitne žlezde regulišu opšte zdravstveno stanje, a hormoni štitaste žlezde utiču i na rad srca, i na varenje, raspoloženje, kvalitet kože.

OGRANIČITE KOFEIN
Iako volite kafu ne pijte je previše jer kofein može da napravi haos endokrinom sistemu. Idealno je da kafu zamenite čajevima.
SAMO SAN
Ako ne spavate dovoljno, hormoni vam neće biti izbalansirani. Bez kvalitetnog noćnog sna nema ni dobrog zdravlja.
Takođe, vežbanje je zdravo i poželjno, ali ako imate hormonskih problema budite pažljivi jer naporni treninzi mogu nepovoljno da utiču na ovaj segment zdravlja.
IZBEGAVAJTE OTROVE
Pesticidi, kućne hemikalije, plastika, pa čak i dušeci mogu da izazovu ometanje u organizmu i da veoma štetno deluju na ljude.
Ukoliko planirate trudnoću svakako izbegavajte oove toksine.
KOKOSOVO ULJE
Ubacite u ishranu kokosovo ulje. Ono je neverovatno za hormonsko zdravlje.
Oksitocin, hormon ljubavi, otkriven je tek 2005. Koncentracija mu se naglo povećava posle seksualnog odnosa i zato nije nikakvo čudo da u takvim situacijama i muškarac i žena osećaju privrženost jedno prema drugom bez obzira na društvene, obrazovne ili ekonomske razlike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.