Otečeno koleno veoma često označava razne bolesti kostiju i zglobova, čijim se najčešćim uzrokom smatra zapaljenje membrane u zglobu kolena. Kao posledica zapaljenja ili kasno započetog lečenja započinje degeneracija, koja se veoma teško može lečiti. U pozadini ovih bolesti najčešće stoji neki mikroorganizam ili njegov toksin, koji dospevajući u zglob prouzrokuje njegovo oštećenje.

Za razliku od oticanja, koji se pojavljuje usled štetnog dejstva mikroorganizma, oticanje zglobova u starijem životnom dobu obično nastaje kao posledica artroze. Organizam čoveka je programiran tako da stvara dovoljno tečnosti za nesmetano pokretanje zglobova. Tokom vremena se stvaranje ove tečnosti drastično smanjuje i dolazi do pojave jakih bolova usled kretanja. Po nekim pretpostavkama se nastanak ove pojave može povezati sa genetskim faktorima.

Predispozicije prema razvoju bolesti zglobova mogu predstavljati i razni deformiteti koštanog sistema, koji uopšte ne moraju biti vidljivi da bi prouzrokovali opterećenje zglobova. Artritis se može smatrati samodestruktivnim procesom, jer se iz oštećenih hrskavica oslobađaju produkti razlaganja, koji sprečavaju metabolizam još zdravih hrskavica, i tako dovode do daljeg širenja oštećenja zglobova.

Do poremećaja normalnog funkcionisanja zglobova može doći i usled oštećenja ligamenata, koji igraju veoma važnu ulogu u održavanju stabilnosti samih zglobova.

Simptomi artroze mogu biti sledeći:
-pojava bolova nakon jakih opterećenja, koji se ublažava nakon odmora
-ponavljanje bolova tokom ponovnih opterećenja
-pojava otoka u predelu kolena
-smanjenje pokretljivosti zglobova


Da bi se izbegle drastične posledice, lečenje artroze treba početi već sa pojavom prvih simptoma. Za lečenje se najčešće upotrebljavaju lekovi za smanjenje zapaljenja, razne specijalne kreme i fizioterapija sa kojim se u velikoj meri može poboljšati ireverzibilno oštećenje zgloba kolena. U težim oblicima artroze se veoma često koriste i preparati na bazi steroida, koji se ubrizgavaju direktno u koleno. Cilj ovakve terapije je da se smanji zapaljenje i spreči potpuno oštećenje zglobova. Kako steroidi imaju brojne kontraindikacije, smeju se upotrebljavati samo u ograničenoj meri i uz strogo prisustvo medicinskog osoblja. U slučaju ozbiljnih oštećenja često je neophodno primenjivati operativne zahvate, tokom kojih se oštećeni zglobovi uglavnom zamenjuju veštačkim.
Ograničena pokretljivost čoveka u velikoj meri utiče na smanjenje kvaliteta njegovog života, s toga već prilikom pojave prvih simptoma artroze treba preduzeti sve potrebne mere da bi se oštećenje što više usporilo. Obratite pažnju na svoje telo i budite dugo pokretljivi.
Izvor: www.vitalworld.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.