Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Ostale bolesti

Upala sinusa – jesenje temperaturne oscilacije glavni uzročnik

Zbog čestih i drastičnih promena vremena i oscilacija temperature, kao i zbog raširenosti virusa, jesen je najkritičnije doba za one koji pate od oboljenja sinusa. Ljudi koji su skloni kijavicama i prehladama lako zakače viruse, na koje se odmah nadovezuje i upala sinusa. Bol u čeonom delu glave, u predelu korena nosa, osećaj pritiska i zapušenosti u nosu i glavi, slivanje sekreta niz ždrelo, glavni su simptomi sinusitisa.Najčešći uzroci upale sinusa i sluznice nosa su alergijske ili virusne prirode. Nakon duže zapuštenosti nosa, alergijska kijavica se često može iskomplikovati virusnom ili bakterijskom infekcijom. Osobe sklone alergijskim kijavicama u periodu kada je koncentracija polena u vazduhu veća treba da koriste terapiju koja ublažava otok upaljene sluzokože i poboljšava prohodnost nosnih hodnika i samim tim pročišćava i sinuse. Jasni znaci da je infekcija prerasla u bakterijsku jesu pojava žućkasto-zelenkastog sekreta i povišena temperatura.

Sluznica sinusa može da bude i pod hroničnom upalom. Tada su prisutni osećaj težine i pritiska u predelu nosa, lica i čeonog dela glave. Sekret se neprestano sliva niz ždrelo, veći deo godine oboleli ne izlazi van kuće bez maramica, a bez kapi za nos ne odlazi na spavanje.

Opširnije...

Aspergerov sindrom

Aspergerov sindromAspergerov sindrom (AS) je oblik autizma smatra se neuropsihijatrijskim poremećajem, koji remeti detetov normalni život i vaspitanje.Kod blažeg oblika predstavlja izraženu različitost od rugih.Mnogi naučnici prepoznaju genetske faktore i organski razvojni defekt mozga, koji obuhvata oštećenja komunikaciju i društvene veštine.Aspergerov sindrom se obično primećuje u trećoj godnini života.
Klinička slika:
Nastaje sa ponavljanjem reči (eholalija), umesto normalne verbalne komunikacije ili dodirivanje rukom.Izostanak kontakta očima, bez odgovora kada se zove imenom.Ravnodušnost prema drugim osobama, zabava sa samim sobom, neprimerno opsesivno-kompulzivno ponašanje, hipo ili hiperaktivnost.Nikad ne traži pomoć od drugih.Postoji tzv.blaža forma koji se u kasnijem periodu odrastanja primećuje.Imaju izvrsnu memoriju i talentovani su za umetnost (slikarstvo, muzika, književnost).Mogu dugo i naširoko razgovarati o omiljenoj stvari.Ove osobe pokazuju blage poremećaje pri drušvenim kontaktima.Povećan je rizik za razvoj psihoze (mentalni poremećaj), ili poremećaj raspoloženja kao što je depresija u kasnijim godinama.Kao odrasli imaju uspešne karijere i vrlo zanimljive živote uvek se smatraju kao neobični ljudi.

Opširnije...

Kako sačuvati bubrege?

kako-sacuvati-bubregeBubreg je parni organ koji obavlja lučenje mokraće.Nalazi se u retroperitonealnom prostoru na zadnjem zidu abdomena, s obe strane kičmenog stuba.Bubrezi imaju značajnih uloga i utiču na rad svih organa, a i organizma u celini.Glavna fumkcija im je formiranje konačne mokraće, zatim održavaju homeostazu u organizmu.Medju raznih funkcija spadaju:
*Regulacija ravnoteže vode i elektrolita
*Regulacija acido-bazne ravnoteže
*Regulacija arterijskog pritiska
*Regulacija osmomolarnosti telesnih tečnosti i koncentracije elektrolita
*Vrše sintezu glukoze
*Sekrecija različitih hormona
*Izlučivanje otpadnih produkata metabolizma i štetnih hemikalija.
Ti mali organi dnevno pročiste oko 180-200 lit. krvi.Mehanizam stvaranja mokraće obuhvata sledeće procese: filtraciju, reapsorbciju i sekreciju.Bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oštećuju.Na samom početku bolesti simptomi neće se odmah pokazati.Bubrezi mogu godinama obavljati svoju funkciju sa smanjenim kapacitetom.

Opširnije...

Hladni prsti na rukama i nogama

Hladni prsti na rukama i nogamaHladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena nego kod muškaraca. Nju izaziva proces kojim organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to često događa, može ukazivati na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.
Anemija
Ako se, osim hladnih ruku, javljaju i neki drugi simptomi poput umora, glavobolje i malaksalosti, proverite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.
Dijabetes
Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima, mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok i nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Ako ste stalno žedni, mnogo jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.
Štitna žlezda
Hipotireoidizam, ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često ga prate hladni ekstremiteti ili osećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i slabo podnošenje visokih temperatura, jasni su simptomi ovog poremećaja.
Stres
Stres takođe može da bude uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Bolest sa hiljadu lica

bolest-sa-hiljadu-licaHronični umor je pravo značenje za bolest sa hiljadu lica.Stalno ste umorni, bez obzira na to i kada se dobro naspavate.Gubite snagu, volju i sve vam teško pada.Tačan uzrok se ne zna ali može da se predstavlja smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), zatim hronična mononukleoza, anemija, depresija, autoimuna bolest, gojaznost.Preterana upotreba alkohola i kafe, pušenje.Takozvani sindrom hroničnog umora može da se javi kod adolescenata koji znaju da zamene noć za dan.
Ovoj sindrom pogadja populaciju izmedju 40-50 god. života i to četiri puta više žene nego muškarce.Svakodnevni život žene sačinjava najveći teret.Od radnog mesta, preko dece, kuće, spremanje, kuvanje.Univerzalna metoda lečenja ne postoji.Treba da se ispita uzročnik i tako da se sprovodi lečenje.Glavni simptomi su: dugotrajan umor, loša koncentracija i pamćenje, glavobolja, nesanica, osećaj slabosti, bezvoljnost, bol u mišićima i zglobovima.
Umor možemo savladati da spavamo bar 8 sati dnevno, popodnevni odmori, promena stila života, pojačati imunitet, piti razne vitamine, smanjiti stres, po potrebi psihoterapija ili lekovi.

Strana 1 od 112