LipomLipom je tumor vezivnog tkiva.Može se pojaviti u bilo kom životnom dobu. Lipomi mogu biti pojedinačni (solidarni) ili u većem broju kada postoji nasledna predispozicija.To stanje se naziva lipomatoza.
Klinička slika:
Manifestuje se pojavom potkožne kuglice masnog tkiva, koja može biti smeštena na bilo kom delu tela.Česta je na ledjima, ramenima, potiljku, zglobovima ruke, unutar mišića ( miolipom), na krvnim sudovima (angiolipom) i  hrskavici (hondrolipom).
Lipom je mek, elastičan okruglasti čvorić, prekriven kožom, sporo raste, do odredjene veličine posebne tegobe, simptome veoma retko daje.Nakon odstranjivanja može ponovo da se pojavi, zbog  zaostajanja male količine masnog tkiva.Lipom je gradjen od zrelog masnog tkiva čiji su režnjevi odvojeni tankim pregradama od vezivnog tkiva pa je teško razgraničiti od okolnog masnog tkiva.
Dijagnoza:
Potrebno je uraditi patohistološki nalaz gde se može naći povećan nivo enzima lipoproteina lipaze.
Lečenje:
Pošto spada u dobroćudne tumore, hirurško uklanjanje se preporučuje samo ako stvara problem, kada je velik ili vrši pritisak na neke važne organe.Odstranjuje se ambulantno uz lokalnu anesteziju.Kod većih površina potrebna je i antibiotska terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.