Ablacija_retine-Odignue_mreniceDefinicija

Mrežnica je unutarnja očna opna ,osjetljiva na svjetlost i osposobljena za primanje vidnih podražaja koje zatim vidnim živcem šalje u mozak gdje podražaju bivaju obrađeni.Građena je od deset slojeva i kod ablacije se od pigmentnog sloja mrežnice odvoji ostalih devet unutarnjih slojeva. U tako nastalom prostoru skuplja se tekućina.Mjesta mrežnice koja su odignuta gube sposobnost vida.

Način nastanka ablacije

Retinalna ablacija najčešće nastaje na jedan od tri slijedeća načina:

* 1. Pucanjem mrežnice.To je najčešći mehanizam nastanka ablacije. U mrežnici se stvara pukotina, otvor kroz koju ulazi slobodna tekućina što vodi raslojavanju mrežnice i njenom odignuću.
* 2. Povlačenjem (trakcijom) mrežnice bez prethodnog pucanja opne. Vezivne priraslice stvorene između staklastog tijela oka i mrežnice mehanički povlače mrežnicu i izazivaju ablaciju.
* 3. Nakupljanjem tekućine (eksudacijom) u područje ispod mrežnice. I u ovom slučaju nema pukotine u mrežnici.
Uzroci i rizični čimbenici nastanka ablacije

 

Uzroci nastanka ablacije vrlo su raznoliki i brojni.Ablacija može biti uzrokovana pririđenim malformacijama, ozljedama oka i prethodnim operacijama oka ( operacija mrene), metaboličkim bolestima (uznapredovali dijabetes), upalnim procesima, tumorima,bolestima krvnih žila.

Često se javlja kod velike kratkovidnosti i uslijed degenerativnih promjena u staklastom tijelu. Rizik ze nastanak ablacije retine povećava se s godinama.Bolest se najčešće javlja u dobi od 40 ? 70 godina.(Ablacija nastala kao posljedica ozljede oka češća je kod mlađih osoba.) Rizik je također veći kod osoba koje su već ranije imale ablaciju retine, kao i kod osoba u čijoj je obitelji bilo oboljelih od ove bolesti.
Simptomi i znaci bolesti

Ablacija mrežnice je bezbolna. Simptomi se javljaju od strane vida. Vodeći rani simptomi su razna prašinasta zamućenja i svjetlucave iskrice ispred očiju.Može se pojaviti nešto nalik na končiće ili mušice u vidnom polju. Kasnije, kod razvijene ablacije bolesnik primijećuje kao neku zavjesu koja lebdi pred očima i zaklanja dio vidnog polja.

Dijagnoza bolesti

Važno je napomenuti da ja ablacija mrežnice hitno stanje koje zahtijeva rano dijagnosticiranje i pravovremenu terapiju. Ne liječena ablacija mrežnice može dovesti do gubitka vida ili suženja vidnog polja na zahvaćenom oku.

Dijagnozu postavlja specijalist oftalmolog. Nakon razgovora s liječnikom u kojem se nastoje utvrditi eventulni rizični čimbenici za nastanak ablacije ( prethodna traumaNasilno djelovanje, primjerice nesreća. oka,operacije na oku, upale oka, šećerna bolest, tumori ) slijedi pregled u kojem će liječnikDoktor. Ovlašteni praktikant medicine. provjeriti vid,vidno polje, moguće znakove ozljede oka.

Najvažniji dio pregleda jest oftalmoskopija. To je bezbolna metoda kojom se pomoću oftalmoskopa pregledava očna pozadina u potrazi za znakovima ablacije mrežnice.U slučajevima kada je zbog zamućenja rožnice, mrene ili krvarenja u oku nemoguće dobro pregledati mrežnicu,potrebno će biti napraviti ultrazvučni pregled.

Ovi pregledi su najčešće dovoljni za postavljanje dijagnoze bolesti. Rentgensko snimanje,kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonanca nisu potrebni za dijagnosticiranje bolesti.
Liječenje

Ablacija mrežnice obično je lokalizirana na jedan dio mrežnice,ali ako se ne liječi, može zahvatiti cijelu mrežnicu i ozbiljno ugroziti vid. Liječenje je kirurško.Princip liječenja je zatvoriti nastalu pukotinu u mrežnici i spriječiti ablaciju ili zaustaviti daljnje odvajanje mrežnice. To se najčešće postiže upotrebom lasera (fotokoagulacija) i smrzavanjem (krioterapija),upotrebom silikonskog lijepila i pneumatske retinopeksije. Na zahvaćenom području zatvara se nastala pukotina i stvara se ožiljak koji sljepljuje odvojene dijelove mrežnice.
Izvor:mojdoktor.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.