Tercijarni_hiperparatireoidizamTercijarni hiperparatireoidizam (THPT) se najčešće javlja posle transplantacije bubrega i usled perzistiranja sekundarnog hiperparatireoidizma. THPT se može javiti usled funkcionalne nesposobnosti transplantiranog bubrega, a posebno zbog nedovoljne produkcije kalcitriola. Ovaj poremećaj se može javiti i zbog autonomne funkcije paratireoidnog tkiva, kao i spore involucije hiperplastičnog paratireoidnog tkiva.

Klinička slika
Klinička slika nije karakteristična jer je zamaskirana simptomatologijom osnovne bolesti, bubrežnom insuficijencijom ili drugim poremećajem koji je uslovio nastanak sekundarnog hiperparatireoidizma. Klinička slika THPT se karakteriše bolovima u kostima i zglobovima uz opšte simptome (brzo zamaranje i malaksalost). Nešto specifičniji  simptom je svrab, koji je vezan za stanje hiperkalciemije.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, radioloških pretraga.

Lečenje
Na prvom mestu jeste hirurška intervencija. Nezavisno da li postoji jedan adenom ili su sve četiri žlezde postale autonomne uvek je potrebno odstraniti sve četiri paratireoidne žlezde, jer su praktično sve u hiperfunkciji. Primenjuje se i konzervatvni tretman kao kod sekundarnog hiperparatireoidizma.
Izvor:Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.