Piedra_blanca-Gljivino_oboljenje_kose_sa_belim_voriimaPiedra blanca je gljivično oboljenje dlake sa područja kapilicijuma koje uzrokuje gljivice iz roda Trichosporon.

Uzrok nastanka

Uzročnik je gljivica iz roda Trichosporon i to najčešće Trichosporon ovoides, Trichosporon inkin, Trichosporon mucoides i Trichosporon asahii. Ove gljivice se mogu naći u tlu, stajaćim vodama i biljkama.  Nije poznat tačan mehanizam prenošenja infekcije. Pretpostavlja se da se infekcija može preneti sa čoveka na čoveka.

Klinička slika

Promene koje se javljaju su beli ili žuto-mrki čvorići, veličine i do nekoliko milimetara u prečniku, koji prianjaju uz dlaku. Najčešće se javljaju na glavi, zatim na predelu brade, obrva, trepavica, prepona. Čvorići ne prianjaju čvrsto uz dlaku i možgu se lako skinuti. Vremenom oboljenje može dovesti do slabljenja i lomljenja dlake. Oboljenje najčešće ne prate subjektivni simptomi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokaza uzročnika mikroskopskim pregledom ili kulturom.

Lečenje

Lečenje podrazumeva brijanje zahavaćenih regija, nanošenje preparata salicilne kiseline. Oralno se ordiniraju ketokonazol ili terbinafin.
Izvor:Stetoskop.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.