Francisella_tularensisFrancisella tularensis je kokobacil, nepokretan, aerobni.Otporan je u spoljnoj sredini, na ledu može da preživi i do 3 nedelje.Veća temperatura ga uništava (50-60 C stepeni).Primarni domaćini su divlje životinje glodari, zečevi, miševi, pacovi.Od divljih životinja infekcija može da se prenese na domaće životinje ovce, konji, mačke, psi, goveda.Čovek može da se zarazi direktnim putem ili kontaktom sa obolelom životinjom ili preko hrane, vode, inhalaciijom prašine-indirektnim putem.
Patološki značaj:
Oboljenje koje uzrokuje Francisella tularensis je akutna infektivno oboljenje sa nazivom tularemija.Nastaje temperatura, limfadenitis, i bezbroj kliničkih simptoma kao groznica, jeza, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost.Mogu nastati unutrašnji i spoljašnji oblici.
Spoljašnji oblici
*Glandularni oblik nastaje otokom pojedinih limfnih žlezda, zahvaćeni su vratne, pazušne i preponske limfne žlezde.
*Ulceroglandularni oblik nastaje nakon inokulacije kože, kontaktom sa obolelom životinjom ili ubodom krpelja.Stvara se papula, koji se brzo nekrotizira.Uvećavaju se regionalne limfne žlezde, koji se razmekšavaju, ili perforiraju kroz kožu.Bolesnik je iscrpljen, umoran bez apetita.
*Okuloglanularni oblik nastaje preko zaprljanih ruku, trljanjem oka dolazi do konjuktiivitisa, otečeni kapci slepljeni krvave konjuktive i bolan otok regionalnih limfnih žlezda koji se omekšavaju i zagnoje.
*Tonziloglandularni-anginozni oblik nastaju usled zaražene hrane, primarni afekt na tonzilama.Jednostrano ili obostrano sa bolom i otokom limfnih žlezdi.
Unutrašnji oblici:
*Plućni oblik nastaje usled inhalacije zagadjenog vazduha preko limfnih žlezda putem krvi se širi infekcija.Nastane zapaljenje pluća sa raznim komplikacijama u vidu apscesa, kaverni, gangrena.
*Tifoidni oblik (septični), liči na trbušni tifus ili sepsu, bez zahvaćenosti limfnih žlezda.Nastaje temperatura koji traje i do tri nedelje, osip, uvećana jetra i slezina zatim poremećaj svesti.
Mikrobiološka dijagnostika:
Postavlja se nakon druge nedelje reakcijom aglutinacije, kada se javljaju vrlo visoki titrovi.Kasnije se kontroliše kožnim probama.
Lečenje:
Primenjuje se Hloranfenikol, Tetraciklin, i Hinolone bar dve nedelje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.