refluxDefinicija bolesti

Zbog velikog broja simptoma koji se pripisuju GERBu, postoje znatna neslaganja oko definicije bolesti. RefluksPovratni tijek. je naziv za vraćanje natrag, obrnuti tijek; kod ove bolesti označuje vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak. Produženo izlaganje kiselini u jednjaku uzrokuje oštećenje tkiva. Kiselina može ući u grkljan i oštetiti glasnice, može biti udahnuta u plućaGlavni dišni organi u prsištu gdje krv dobiva kisik. 9 aspiracija) te uzrokovati njihovu upalu.
Uopćeno, GERB se pripisuje pacijentima koji imaju simptome gastroezofagealnog refluksa (vraćanja kiseline iz želuca u jednjak) ili njegove komplikacije, ali ne nužno i upalu jednjaka.
Razliku između normalnog funkcioniranja organizma i GERBa nije jednostavno definirati jer je određeni stupanj refluksa prirodan, fiziološki. Fiziološki refluksPovratni tijek. se tipično javlja nakon jela, kratko traje, ne uzrokuje simptome i rijetko se javlja tijekom spavanja. Patološki (bolesni) refluksPovratni tijek. uzrokuje simptome te se često javlja noću.
Refluksni ezofagitisUpala ezofagusa (jednjaka), često uzrokovana vraćanjem kiseline iz želuca. je upalaOticanje, crvenilo, toplina i bol. Na taj način tijelo se štiti od povrede. jednjaka zbog refluksa, a dijagnosticira se kod pacijenata koji uz simptome GERBa imaju pretragama (endoskopski, histološki) dokazanu upalu jednjaka.

Nazivlje

Latinski naziv: Reflux gastroesophagi
Engleski naziv: Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)

Jednjak

Jednjak (oesophagus) je mišićna cijev kojom hrana prolazi od grla do želuca. Mišićni slojevi jednjaka se šire za vrijeme prolaska hrane te stežu kako bi ubrzali njen put ka želucu. Na donjem kraju jednjaka je spoj sa želucem i tu se nalazi kružni mišić (donji ezofagusni sfinkter) koji dozvoljava prolaz hrane u želudac. Taj je mišić normalno stegnut, a opušta se nakon kontakta s hranom, dozvoljava njen prolazak, a nakon toga se zatvara i sprječava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Ako je ovaj mišić slab ili predugo ostaje opušten, povećava se vjerojatnost refluksa kiseline.
Unutrašnjost (šupljina) jednjaka obložena je sluznicom koja se razlikuje od sluznice želuca te nije predviđena za učestali kontakt s kiselinom. Kiselina se normalno nalazi u želucu gdje ima ulogu u probavi hrane. Duža prisutnost kiseline u jednjaku uzrokuje cijeli niz oštećenja.
Jednjak iz prsne u trbušnu šupljinu prolazi kroz otvor u dijafragmi (ošitu), velikom plosnatom mišiću koji razdvaja ove dvije šupljine te ima ulogu pri disanju. Otvor u dijafragmi kroz koji prolazi jednjak naziva se dijafragmatični hiatus. Kod zdrave osobe, stezanje hiatusa potpomaže funkciju donjeg sfinktera jednjaka, osobito tijekom saginjanja, kašljanja ili napinjanja. Ako oslabi mišić dijafragme oko hiatusa, dio želuca može proći kroz otvor u prsnu šupljinu, što se naziva hiatus hernia. Postojanje hernije olakšava refluks Povratni tijek.. Hernija Nenormalna izbočina dijela organa kroz nenormalan otvor. je češća kod osoba starijih od pedeset godina, a trudnoća i pretilostPreviše tjelesne masnoće. Težina koja je veća od 0,2 prosječne težine. su rizični čimbenici za njen nastana
Izvor:centar-zdravlja.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.