LeptospirozeLeptospiroze su bolesti životinja (zoonoze), koje nerijetko pređu na čovjeka, uzrokovane spirohetama iz roda Leptospira.
Zaražene životinje, a to mogu biti razni glodavci, domaće i velik broj divljih životinja, urinom izlučuju leptospire koje u vlažnoj okolini mogu preživjeti i nekoliko tjedana.

Leptospire prodiru kroz manje ozljede na koži, ili kroz sluznice, bilo u direktnom kontaktu sa životinjom ili ukoliko čovjek dođe u dodir s kontaminiranim vlažnim tlom ili vodom. Leptospiroze su najčešće profesionalne bolesti ljudi koji rade na kontaminiranim područjima, ali su česte i kod osoba koje se kupaju u stajaćim vodama rijeka, jezera, ribnjaka itd. Leptospiroza ima više u kišnim godinama, i u predjelima koji obiluju vodama. U Hrvatskoj su to česte bolesti koje se javljaju sezonski, u ljeto i jesen, u dolinama Save i Drave.

Najčešća forma leptospiroza je febrilni oblik koji je karakteriziran općim infektivnim simptomima, povišenom temperaturom, groznicom, bolovima u mišićima udova, injekcijom spojnica s pečenjem očiju, a bez simptoma nekog jače zahvaćenog organa. Često se nakon pada temperature ona ponovo javi uz simptome meningitisa. Ovim se simptomima mogu pridružiti i simptomi od strane aficiranog organa, najčešće bubrega, jetre, probavnog sustava, ili pak promjene na koži. U tim slučajevima se govori o nefritičkom, ikteričkom, gastrointestinalnom, ili egzantematičkom obliku bolesti. Na području Hrvatske leptospiroze se uglavnom manifestiraju kao kratkotrajne akutne bolesti koje imaju dobru prognozu.

Važna mjera prevencije leptospiroza je uništavanje izvora zaraze (glodavaca), te dezinfekcija vodenih površina gdje je to moguće. Kod osoba koje su bile eksponirane zarazi može se probati cijepljenje Ili kemoprofilaksa doksicilinom. Važnu ulogu ima edukacija osoba koje rade u kontaminiranoj sredini, uporaba zaštitnih sredstava, te izbjegavanje kupanja u svim vodama stajaćicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.