uganućeUganuće (Distorsio), nastaje nakon mehaničke sile,  koji dovodi zglob do nekontrolisanog pokreta i prelazi fiziološku granicu elastičnosti.
Klinička slika:
Postoji tri oblika kliničke slike:elongacione, laceracione i rupturacione.
-Elongacione distorzije su nategnuće ligamenata, zglobne kapsule i sinovije sa povredama perifernih neurovaskularnih mikroelemenata.
-Laceracione distorzije označavaju delimičan prekid ligamenata sa povredom kapsule, sinovije i neurovaskularnih elemenata.
-Rupturacione distorzije predstavlja kompletan prekid pojedinih ligamenata, kapsula i sinovije, u težim slučajevima i odvajanje koštanih pripoja tetiva.
Kod uganuće nastaje oštar bol, nesiguran pokret, otečenost zgloba, palpatorna bolna osetljivost, aktivni pokreti su ograničeni, a pasivni su veoma bolni.


Dijagnoza:
Važa je anamneza, objektivni pregled i RTG snimak gde se uglavnom ne vidi oštećenje koštanog tkiva, jedino kod rupturacionih distorzija, gde su prisutne manje koštane infrakcije na mestu pripoja povredjenog ligamenata.
Lečenje:
Primenjuje se lokalna primena hladnoće, odmah nakon povrede (leda), u zavisnosti od vrste povrede lečenje se sprovodi na razne načine.Kod elongacione uganuće lečenje se vrši kompresivnim zavojem od 7-10 dana.Laceraciona i rupturaciona uganuća se leči gipsanom imobilizacijom od 2-3 nedelje.Vrši se rasterećivanje povredjenog ekstremiteta sa elevacijom i davanjem analgetika.Nakon skidanja imobilizacije počinje se  rehabilitacija-fizikalni tretman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.