Subduralni_hematomMoždano tkivo je oivičeno moždanim opnama.Dura mater predstavlja tvrdu moždanu opnu, koja odvaja tkivo od kostiju.Subduralni hematomi su krvarenja koja se nalaze ispod ove tvrde moždane opne.

Subduralni hematom deli se na: akutne, subakutne i hronične oblike.
Akutni oblik je povezan sa povredom moždanog tkiva, parenhima i sa raznim komplikacijama.
Subakutni oblik se javlja izmedju 4-21 dana nakon povrede.
Hronični oblik je naziv kada se od povrede glave prolazi 21 dan i često je trauma već  zaboravljena što može biti udarac glavom, prilikom naglom zaustavljanje automobila ili gubitak svesti, često kod alkoholičara.
Klinička slika:

Akutni subduralni hematom može nastati jedno ili obostrano sa traumatskim oštećenjem mozga kontuzijom  (nagnječenje), ili laceracijom (kidanje).Bolesnik se nalazi u komatoznom stanju, praćeno povraćanjem, glavoboljom, ataksijom, ako je lokalizacija nastala u zadnjoj lobanjskoj jami.
Hronični subduralni hematom se inkapsulira, zbog prolaska likvora kroz kapsulu dalje raste i nastaje hematom.Deluje kao tumor zbog dugotrajnog procesa, vrši pritisak na moždano tkivo i prouzrokuje razne simptome:glavobolju, konfuznost, pospanost, apatija, poremećaj vida i govora, pokreta, ravnoteže, nekad i epileptični napad.Tu treba spominjati Hornerov sindrom koji se sastoji od ptoze, mioze i enoftalmusa.Na strani hematoma je znak Hačinsonova zenica-(ugašena reakcija zenice na svetlost-proširena zenica), hemipareza-oduzetost polovine tela na suprotnoj strani hematoma.
Dijagnoza:
Postavlja se prema kliničke slike, CT-om, Skener.
Lečenje:
Vrši se hirurškim putem. Prognoza zavisi od ostalih oštećenja.Neki hematomi sami spontano resorbuju, a često se završava sa lošom prognozom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.