Kada se jednom stvori ulceracija želuca ili dvanaesterca, oporavak je otežan zbog kiselosti sredine, te je peptički ulkus kronična bolest, koja se može izliječiti samo kroz dug vremenski period.
UZROCI
Peptički ulkus (čir) je lokalizirani gubitak tkiva na želucu ili dvanaestercu (duodenumu). Bolest je česta i zahvaća najčešće osobe srednje životne dobi.
Najčešći uzrok peptičkog ulkusa je genetski, ali i pušenje je čest uzročnik bolesti. Kao čest uzrok se navode i antireumatici, te psihološki faktor. Znakovito je i prisustvo bakterije Helicobacter pylori. Kada se jednom stvori ulceracija u predjelu želuca ili dvanaesterca, oporavak je otežan zbog kiselosti sredine, tako je peptički ulkus kronična bolest, koja se može izliječiti samo kroz dug vremenski period.


OČITOVANJE
Simptomi variraju ovisno o mjestu gdje se čir nalazi. Najvažniji i najčešći simptom je (kod mnogih pacijenata i jedini) bol. Bolovi se javljaju u proljeće i jesen. Kada je čir na želucu, bolovima prethodi osjećaj težine u želucu nakon jela, dok se kod čira na dvanaestercu bol javlja  poslije jela ili natašte, s razmacima od par sati, popraćena grčevima i peckanjem.
Bol je najčešće lokalizirana na sredini trbuha, jaka, probadajuća, praćena žgaravicom, opstipacijom, mučninom i povraćanjem.
Pušenje, alkohol, stres i preobilni obroci pogoršavaju simptome, a manji obroci, mlijeko i antiacidi umanjuju simptome.
DIJAGNOZA
Pri određivanja dijagnoze važna je radiološka pretraga,gastroduodenoskopija s fiber-endoskopom, te endoskopija. A liječnik konačnu dijagnozu donosi nakon pretaga i kada uzme u obzir sve simptome koje mu je pacijent naveo.
KOMPLIKACIJE
Najčešća komplikacija ulkusa je krvarenje, do kojeg može doći nakon većih fizičkih napora, pretjeranog konzumiranja hrane ili alkohola. Komplikacije se često javljaju noću, a pacijent se budi s osjećajem vrtoglavice, mučnine i proljeva, stalno zijeva i blijedi. Ako pacijent počne povraćati, dešava se da povraća svježu krv ili još češće crnu masu, pomješanu s krvlju. Stolica je tamna i crna.
LIJEČENJE
Akutnoj fazi ulkusa treba se suprotstaviti bilo općim mjerama, bilo lijekovima. Najvažnija opća mjera je mirovanje, period psihičkog rasterećenja od 20-30 dana i redovan način života. Preporučuje se uravnotežena dijeta, bogata nerafiniranim namirnicama i raspoređena u tri dnevna obroka.
Osobitu pozornost pacijent mora posvetiti namirnicama koje stimuliraju kiselu sekreciju, kao što su kava i čaj, izbjegavajući njihovo konzumiranje. U svakom slučaju je potrebno (ako je pacijent pušač) odmah prestati pušiti.
Terapijom lijekovima odstranjuje se bolna simptomatologija i podstiče cikatrizacija ulkusnog oštećenja, te prevenira pojava komplikacija. Potrebno je kontrolirati redovito kiselu sekreciju tijekom 24 sata i to kroz duži period. U liječenju se koriste i antacidi, H2 antagonisti, inhibitori protonske pumpe i antibakterijski lijekovi (ako je prisutna bakterija Helicobacter pylori).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.