suve_ociDa li su vam oči suve i da li vas peku? Evo leka i rešenja za ove probleme.
Veštačke suze
Njih je najbolje koristiti ako su vam oči suve ili vas svakodnevno peckaju tj. gore. Razlog tome može biti preterano gledanje u kompjuter. Veštače suze napravljene su od glicerina i prirodnih ulja, a one privremeno vlaže oči i smanjuju tegobe.
Po potrebi stavite kap do dve u svako oko. Međutim ako vam je potrebno da ih koristite više od 4 puta dnevno, posetite oftamologa.
Omega-3 masne kiseline
Ovo je najbolje rešenje za osobe koje ne vole da stavljaju kapi.
Omega 3 masne kisleline pomažu kod smanjenja upale koja može doprineti sindromu suvih očiju.
Jedno istraživanje iz 2005. godine otkrilo je da žene koje kroz ishranu redovno konzumiraju omega 3 masne kiseline proizvode više suza i imaju 34% manji rizik od dobijanja sindroma suvih očiju.
Jednom nedeljno jedite ribu poput soma ili pitajte lekara da vam preporuči neki dodatak ishrani sa omega 3 masnim kiselinama.

Kapi na recept
Ako patite od hronično suvih očiju lekar će vam prepisati odgovarajuće kapi za vaše stanje. To su uglavnom kapi koje sadrže lek ciklosporin, koji podstiče prirodnu proizvodnju suza. Mnoge studije su pokazale visoku efikasnost ovih kapi.
Dva puta dnevno stavite po jednu kap u oba oka; stručnjaci kažu da se ove kapi mogu koristiti dokle je neophodno, ali samo ako redovno idete na kontrole kod svog oftalmologa.
Tople obloge
Ovo je dobar izbor ako vam kapi ne pomažu.
Suze se sastoje od vode i masne supstance koje prizvode žlezde koje se nalaze ispod kapka.“Ako se te žlezde stvrdnu one sprečavaju masnu supastancu da se sretne sa vodom i oformi suzu.“
Bez uljane tečnosti, voda iz suze brzo ispari, a oči ostaju suve. Kod takve situacije pomažu tople obloge koje ćete blago pritiskati kako bi pomogli masnoj supstanci da se stopi sa suzom.
Jednom dnevno držite toplu, vlažnu oblogu na očima oko desetak minuta.
Ispiranje oka
Ovo je najbolje rešenje ako su vam oči suve i imate crvenilo oko kapka, što može biti znak upale folikula trepavica – to stanje se zove blefaritis.
Osobe sa blefaritisom proizvode previše ulja, što može dovesti do začepljenja žlezda i prebrzog isparavanja suza.
Blaga sredstva za čišćenje otpuštaju ulja i otčepljuju očne žlezde. Trljajte ili masirajte deo oka kod trepavica, jednom dnevno (najbolje noću). Ako simptomi ne nestanu nakon nekoliko dana, posetite lekara.
Oftalmološki umeci
Oni leče sindrom suvih očiju koje ne reaguju na druge lekove.
Ove perlice od celuloze, koje su dostupne samo putem recepta, stavljaju se u džep kapka. One se polako tope i mešaju sa vašim suzama i na taj način vlaže oko tokom celog dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.