pulmoNastaje zbog alergijske reakcije pri udisanju prašine organskog porijekla. Organska prašina djeluje kao antigen izazivajući imunološku reakciju tipa III (precipitirajuća antitijela IgG) i tipa IV – difuzna granulomatozna reakcija u intersticiju pluća. U intersticiju je upalni infiltrat sa limfocitima i plazmocitima.

Bolesnici nisu atopijske konstitucije ali treba napomenuti da isti antigeni koji ovdje izazivaju hipersenzitivni pneumnonitis kod atopijske konstitucije mogu izazvati bronhalnu astmu.

Do hipersenzitivnog pneumonitisa dolazi kada postoje odgovarajuće kombinacije imunološke reaktibilnosti, potrebnih uslova ekspozicije i prirode organske prašine:

 

* od pacijenata koji su pod dejstvom organske prašine razvili precipitine na antigen samo mali broj zaista pokazuje kliničke manifestacije
* čestice moraju biti jako male (5m) da bi prodrle do alveola gdje djeluju kao antigen
* potrebna je određena količina prašine koju pacijent udiše (akutni – oblik – senzibilizirani pacijent udahne velike količine prašine i hronični oblik – stalno udisanje manjih količina).

Najčešći antigeni:

* Micropolypora faeni – pljesnivo sjeno – farmerska pluća,
* Sitophilus granarius – žižljivo brašno – bolest pšeničnog žiška
* Riblji proteini – riblje brašno – bolest radnika u proizvodnji ribljeg brašna
* Serumski proteini i izmet ptica – bolest uzgajivača ptica

Dijagnoza

Anamneza

Izloženost određenoj vrsti organske prašine,
Akutni oblik     6-8h nakon ekspozicije prašini javi se dispnea, kašalj, temperatura, tresavica, znojenje, gubitak apetita i glavobolja. Tegobe traju oko jedan dan i smiruju se do ponovnog udisanja organske prašine.
Hronični oblik     slika razvoja plućne fibroze(dispnea, produktivan kašalj, kaheksija i zamor).

Fizikalni nalaz:

Karakteristično je da ni kod jednog ni drugog nema znakova bronhijalne opstrukcije a nalazi se kod akutnog oblika cijanoza, tahikardija, tahipnea i bazalno kasno insprijumsko pucketanje.

Objektivna dijagnostika:

–          Odrediti koncentraciju specifičnih precipitirajućih antitijela u krvi

–          Intradermalni kožni test (kasna reakcija za 4-6h eritem, induracija, bolnost) ovaj test nije pozitivan kod svih prašina nego se upotrijebi mnogo značajniji i osjetljiviji:

–          Provokacioni inhalacioni test (za 5-6h se javi slabost, probadanja i bolovi i pritisak u grudima i kašalj a nad plućima se čuje kasno inspirijumsko pucketanje) Funkcionalne probe radimo prije i poslje testa i ako dokažemo da je

* nakon testa nastao pad VC, TLC, compliancea, transfer faktora za CO test je pozitivan a u prilog tome je i da ne raste otpor strujanju zraka

Radiološki

* Akutni oblik: prolazne bilateralne nodularne sjene, grublji bronhovaskularni crtež i linearni intersticijski infiltrati
* Hronična forma: izražena plućna fibroza, posebno u gornjim dijelovima pluća

Diferencijalna dijagnostika

Plućne infekcije, sarkoidoza, hronična fibroza pluća druge etiologije

Terapija

Profilaksa, koritkosterodi kod teških akutnih oblika i kod hroničnih za usporavanje razvoja fibroze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.