cmicak_zbog_infekcijeČmičak-Hordeolum je akutna lokalna gnojna upala folikula trepavica ili lojnih žlezda očnog kapka.Predstasvlja estetski problem i može izazvati komplikacije.Razlikuje se spoljašnji i unutrašnji oblik.
Spoljašnji oblik nastaje na rubu kapaka, zahvata folikule trepavice.Javlja se naročito kod dece jer igraju se u prašini i pesku.Unutrašnji može nastati zbog upale lojnih žlezda unutar kapaka zbog zastoja u pražnjenju žlezda.Uzrok nastanka je vezan sa stafilokoknom infekcijom, upala krajnika, šećerne bolesti, stresne situacije, povešina masnoća u krvi ili sklonost ovom oboljenju.
Simptomatologija:
Nelagodnost u oku, bol, otečenost, crvenilo i formira se bolni čvorić, suzenje, treperenje, pojava žućkaste tečnosti i pojava gnoja.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu oftalmološkog pregleda.
Lečenje:
Stavljanje toplih suvih obloga po trajanju od 10-15 minuta u toku dana 5-6 puta što pomaže sazrevanju čmička.Ne sme se pritiskati tj. sami drenirati.Ako ne prolazi za 5-6 dana najbolje je poseta kod oftalmologa.Nekad je potrebno dati per os antibiotik ili sulfonamidski preparat na osnovu brisa oka kada se uradi antibiogram.Lokalno se daje kortikosteroidni mast ili kapi.Ukoliko dugo traje po predlogu stručnjaka treba otvoriti, uraditi inciziju i isprazniti gnojni sadržaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.