Spermatokela1Spermatokela je benigna cistična izbočenje u području epididimisa, testisa, semenovoda, zbog nagomilavanja semene tečnosti -sperme.Od uzročnika treba navesti:Inflamaciju, traumu, aneurizmatična  proširenja semenovoda ili začepljenje ovih kanala.
Simptomatologija:
U najvećem broju slučejeva ne izaziva nikakve simptome, bolest se pronalazi sasvim slučajno.Može da se javi osećaj težine, neugodnost u mošnicama, bol ili se napipa izbočenje unutar mošnica iznad testisa.Uglavnom se nalazi sa jedne strane mada može biti obostrano, veličina izbočenje do 1 cm.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, napipanja testisa u stojećem stavu.Kao dopunski pregled radi se Ultrazvučni pregled testisa sa epididimisom zatim Ultrazvučni kolor Doppler, kojim se prikaže protok krvi u snimanom području tela.Važno je uraditi i Transluminaciju-osvetljavanje skrotuma.
Lečenje:
Konačno rešenje je hirurškim putem odstranjenje spermatokele-spermatokelektomija.Osim ove metode radi se još i skleroterapija kod starijih muških osoba jer može da prouzrokuje sterilitet.Kod postojanja epididimitisa primenjuju se antibiotici širokog spektra, kod bolova daju se analgetici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.