gljivicna-oboljenja-vole-vlaguGljivična oboljenja najčešće se javljaju na stopalima, preponama, a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu, a prenose se direktnim kontaktom, ali i indirektno preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, obuće..
Gljivične infekcije koje obožavaju toplotu, vlažna i oznojena tela, mogu da predstavljaju zaista ozbiljan problem, kod pojedinih osoba ova dosadna oboljenja javljaju se i zbog bolesti krvnih sudova nogu, ali i loše lične higijene.
Najčešće se javljaju na stopalima, preponama, a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu na malom prostoru. Obično se to dešava u vrtićima, internatima i među sportistima.
Osim dlake i kože, gljivična oboljenja mogu da napadnu i nokte.
Veoma su zarazna i prenose se direktnim kontaktom, ali i indirektno preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, jastuka, obuće, odeće, čarapa…
A koliko će gljivična infekcija biti uočljiva, zavisi od vrste uzročnika, lokalizacije, kao i životne dobi obolelog.
Ukoliko se radi o uzročniku koji istovremeno napada i životinje, reakcija će biti burnija, a oboljenje uočljivije. Ako je reč o uzročniku koji napada samo čoveka, promene će biti manje vidljive.
Može da se desi da simptomi i izostanu, da zaražena osoba ne zna da ima gljivično oboljenje pa zarazu nesvesno dalje širi, jer se ne leči.

Za gljivice je karakteristično da mogu biti podmukle, odnosno da im vreme inkubacije traje i više meseci dok se bolest ne ispolji. U tom periodu nemoguće je dokazati njihovo prisustvo, iako su one tu. U otpadnim, orožalim delovima kože, gljivica može da preživi veoma dugo.
A na drvenim rešetkama u kupatilu, čak i više godina. Na vunenim čarapama, primera radi, gljivica može da preživi i više pranja, zbog čega je moguće širenje infekcije unutar porodice.
Gljivična oboljenja uglavnom se leče lokalno, nanošenjem određenih tečnosti, krema ili masti, a ponekad se primenjuju i oralni lekovi. Lečenje traje dugo, i po više meseci, zbog čega su potrebni izuzetno strpljenje i upornost.
Izvor:B92

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.