bronhiolitisDisajni putevi se od traheje granaju u glavne bronhe pri čemu se svaka prethodna grana deli u dve grane. U prvih pet grananja zidovi ovih disajnih puteva sadrže hrskavične poluprstenove i sluzne žlezde. Od pete generacije pa nadalje disajni putevi su bronhiole koje ne sadrže hrskavicu ali sadrže mišićna, elastična i fibrozna vlakna. Disajni putevi su sve uži ali je njihova ukupna površina tj. prečnik sve veći. U manjim disajnim putevima postoji račvanje u tri grane. Poslednja bronhiola je posle 17.  račvanja i zove se acinusna odnosno terminalna bronhiola.  Dalje od nje imamo po tri generacije acinusnih bronhiola koje se granaju u alveolne duktuse i sakuluse (Alveole).  Bronhije i bronhiole provode vazduh , u nivou respiracijskih broniola vazduh usporeno struji i počinje razmena gasova preko alveola koje se otvaraju u respiratorne bronhiole. Od alveolarnog duktusa nadalja vrsi se samo razmena gasova sa krvlju.
Bronhiolitis je zapaljenje bronhiola koje dovodi do opstrukcije malih disajnih puteva. Izaziva ga respiratorni sincicijalni virus koji u odraslih izaziva običnu prehladu. Javlja se kod beba do šest meseci života koje nemaju razvijen imunitet na ovaj virus.
Virus izaziva zapaljenje u bronhiolama što sužava disajne puteve. Bolest počinje kao obična prehlada da bi došlo do suvog kašlja i otežanog disanja. Opšte stanje nije ozbiljnije promenjeno. Bronhiolitis svojim izgledom podseća na astmu pa ga je ponekad teško razlikovati od astme. Većina dece se oporavi u prvih 10 dana a ponekad je potrebno i dve do tri nedelje. Bronhiolitis može imati jako tešku kliničku sliku kod dece sa urođenim srčanim manama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.