akutni-infarkt-miokardaNEPRIJATAN bol ili „stezanje“ u grudima, jedan je od simptoma koji može da upozori da je zdravlje srca narušeno. U nekim slučajevima može da ukaže i na veoma ozbiljna stanja kada su minuti dragoceni i brzina reakcije u velikoj meri utiče na ishod bolesti.
Među pet najurgentnijih i najopasnijih kardiovaskularnih bolesti ubrajaju se akutni infarkt miokarda, srčana slabost, hipertenzivna kriza, disekcija aorte i plućna embolija. Svako od ovih stanja, pogotovo ako se ne prepozna na vreme, može da uzrokuje smrt ili da ostavi teške posledice.
Simptomi
Jak bol iza grudne kosti, koji traje duže od 20 minuta. Najčešće se javlja ujutru, tokom fizičke aktivnosti, posle obilnog obroka ili kada je hladno. Podseća na stezanje, pečenje ili čak cepanje u grudima. Bol se najčešće širi u levo rame, levu ruku ili donju vilicu. Ako se bol širi u gornju vilicu ili ispod pupka – to nije infark!
Obilno preznojavanje („hladan znoj“),

Slabost, malaksalost, gušenje, osećaj nedostatka vazduha.

 Infarkt može da se zaustavi lekovima i mehaničkim intervencijama kojima se revaskularizuje infarktna zona (otvaranjem zapušenog krvnog suda specijalnim žicama, balonima i ugradnjom metalnih mrežica koje omogućavaju prohodnost krvnog suda – stentovima) – objašnjava docent dr Arsen Ristić, kardiolog, zamenik direktora Poliklinike Kliničkog centra Srbije. – Da bi ishod bio povoljan, pacijentu mora da se pomogne što pre, najbolje unutar dva sata od momenta kada su se pojavile tegobe, a najkasnije šest do 12 sati. Posle tog perioda intervencija ne može da pomogne jer je srčani mišić već trajno oštećen u zoni infarkta.
Infarkt u nekim slučajevima može da se javi i bez ijednog pomenutog simptoma, a može da ga najavi i samo mučnina sa ili bez povraćanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.