kako nastaju proširene venePogledajte zašto za vene nisu dobri predugo sedenje i stajanje, gojaznost, lenja creva, pušenje, pretople kupke, tesna odeća, sauna i depilacija vrućim voskom. Proširene vene na nogama su nasledna bolest koja pogađa ponajpre žene. Međutim, neprijatan problem može da se spreči i ukloni.
Težina u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrab: to su prvi znaci problema s krvotokom u našim venama. Smatra se da otprilike 15 odsto osoba ima takve smetnje, od kojih su čak više od tri četvrtine žene. Problemi s venama pretežno su nasledni: u porodici u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, ista će sudbina u 80 odsto slučajeva snaći i njihovu decu.
Kako nastaju?
Krv cirkuliše kroz dva venska sistema, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora da pobedi silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišića na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprečava da krv teče unazad. Ako oni loše funkcionišu, krv se zadržava i proširuje vene.

Šta ih podstiče?
Proširene vene su posledica slabosti konstitucije (najčešće nasledne) zidova vena i zalistaka. Postoji, međutim, i niz drugih predispozicija: predugo stajanje na poslu ili kod kuće, zatvor, endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi; tu posebno valja pripaziti na kontraceptivne pilule, gojaznost i trudnoća.
Prevencija
Recite DA:
Šetnjama, sportu, tuširanju, laganoj dijeti, odmoru s podignutim nogama, elastičnim čarapama, poseti angiologu već na prvi znak smetnji.
Recite NE:
Predugom sedenju, predugim stajanju, gojaznosti, lenjoj probavi, pušenju, pretoplim kupkama, tesnoj odeći, saunama, depilaciji vrućim voskom.
Gimnastika za vene
Evo dve jednostavne vežbe za one koji pate od proširenih vena ili koji jednostavno žele da održe krvotok zdravim. Ispružite se na pod istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite kolena prema bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vežbu napravite 20 puta drugom nogom. Vežba se izvodi polako.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.