Zbog loše prokrvljenosti vrata i glave slabe pamćenje vid i koncentracijaNeke namirnice bogate vitaminima iz B grupe mogu da krvne sudove održavaju vitalnim. Probleme sa lošom perifernom cirkulacijom odaju hladna stopala ili šake, trnci u stopalima i prstima, tup i grčeviti bol u listovima nakon dužeg hodanja, smanjena maljavost na nogama. Ali, slabija prokrvljenost utiče i na pamćenje, kada se lako zaboravljaju čak i neki veoma važni podaci i informacije – imena poznanika i saradnika, telefonski brojevi, značajni datumi.
U osnovi oslabljene cirkulacije je genetsko nasleđe, nepravilna ishrana, gojaznost, štetne životne navike, kao što su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i loše kontrolisane hronične bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije. Svi ti razlozi zajedno ili pojedinačno dovode do smanjenja elastičnosti i zadebljavanja zidova krvnih sudova (aterosklerotski plak), oksidativnih oštećenja zidova krvnih sudova i do nakupljanja masti na tim oštećenjima.
Ove promene se dešavaju na svim krvnim sudovima pa i na krvnim sudovima glave i vrata, što može da uzrokuje glavobolje, zaboravnost, pospanost, šumove u ušima, vrtoglavicu. Takođe, mogu da se jave i poremećaj ravnoteže, povraćanje, opšta slabost, usporavanje brojnih mentalnih aktivnosti, i oštećenja moždane funkcije kao što su slabljenje pamćenja, vida i koncentracije. U slučaju slabijeg pamćenja mogle bi da pomognu vežbe, jer se veruje da pamćenje, kao i mišići, mogu da se treniraju. Naime stručnjaci kažu da se pamćenje razvija što se više koristi. Tu pomaže poznavanje mnemotehnike (tehnike pamćenja), ali i unapređenje stanja celokupnog organizma. To podrazumeva obezbeđivanje dovoljno kiseonika za mozak, recimo vežbanjem i šetnjama, uzimanjem više manjih obroka dnevno u cilju sprečavanja začepljenja krvnih sudova, i slično.
 Američki psiholozi tvrde da možete da poboljšate pamćenje stiskanjem šaka. Stisnuta desna šaka na 90 sekundi pomaže u formiranju memorije, a isti pokret levom šakom pomaže u njenom prizivanju, tvrde naučnici sa Univerziteta Monkler.
Rut Proper objašnjava da stiskanje šaka aktivira posebne regije u mozgu koje su povezane sa procesuiranjem pamćenja.
Ranija istraživanja su pokazala da stiskanje desne šake aktivira levi deo mozga, a leve šake desni. U procesu pamćenja koriste se oba dela, leva za pohranjivanje informacija, a desna za njeno aktiviranje.
I određene namirnice, bogate vitaminima iz B grupe, mogu da ubrzaju cirkulaciju, a krvne sudove da održavaju vitalnim. Na prvom mestu to je beli luk, koji smanjuje nivo holesterola i rizik od ateroskleroze, a takođe reguliše i krvni pritisak. Čaša crnog vina ili bobičasto voće bogato vitaminom C ubrzaće protok krvi, a bundevine semenke i koštunjavo voće sprečavaju slepljivanje krvnih ćelija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.