bolest-sa-hiljadu-licaHronični umor je pravo značenje za bolest sa hiljadu lica.Stalno ste umorni, bez obzira na to i kada se dobro naspavate.Gubite snagu, volju i sve vam teško pada.Tačan uzrok se ne zna ali može da se predstavlja smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), zatim hronična mononukleoza, anemija, depresija, autoimuna bolest, gojaznost.Preterana upotreba alkohola i kafe, pušenje.Takozvani sindrom hroničnog umora može da se javi kod adolescenata koji znaju da zamene noć za dan.
Ovoj sindrom pogadja populaciju izmedju 40-50 god. života i to četiri puta više žene nego muškarce.Svakodnevni život žene sačinjava najveći teret.Od radnog mesta, preko dece, kuće, spremanje, kuvanje.Univerzalna metoda lečenja ne postoji.Treba da se ispita uzročnik i tako da se sprovodi lečenje.Glavni simptomi su: dugotrajan umor, loša koncentracija i pamćenje, glavobolja, nesanica, osećaj slabosti, bezvoljnost, bol u mišićima i zglobovima.
Umor možemo savladati da spavamo bar 8 sati dnevno, popodnevni odmori, promena stila života, pojačati imunitet, piti razne vitamine, smanjiti stres, po potrebi psihoterapija ili lekovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here