kako-sacuvati-bubregeBubreg je parni organ koji obavlja lučenje mokraće.Nalazi se u retroperitonealnom prostoru na zadnjem zidu abdomena, s obe strane kičmenog stuba.Bubrezi imaju značajnih uloga i utiču na rad svih organa, a i organizma u celini.Glavna fumkcija im je formiranje konačne mokraće, zatim održavaju homeostazu u organizmu.Medju raznih funkcija spadaju:
*Regulacija ravnoteže vode i elektrolita
*Regulacija acido-bazne ravnoteže
*Regulacija arterijskog pritiska
*Regulacija osmomolarnosti telesnih tečnosti i koncentracije elektrolita
*Vrše sintezu glukoze
*Sekrecija različitih hormona
*Izlučivanje otpadnih produkata metabolizma i štetnih hemikalija.
Ti mali organi dnevno pročiste oko 180-200 lit. krvi.Mehanizam stvaranja mokraće obuhvata sledeće procese: filtraciju, reapsorbciju i sekreciju.Bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oštećuju.Na samom početku bolesti simptomi neće se odmah pokazati.Bubrezi mogu godinama obavljati svoju funkciju sa smanjenim kapacitetom.

Zato se rešite nezdravih navika, koji mogu opasno da oštećuju bubrege, to su sledeće loše navike:
-Manjak vode u organizmu.Najvažniji zadatak bubrega je filtracija krvi i eliminacija toksina iz organizma.Tu pomaže samo voda.Ukoliko se ne unese dovoljno količine vode nastaje nakupljanje toksina koji ih oštećuje.
-Zadržavanje mokraće je loša navika zbog silnih obaveza, odgadjaju odlazak u toalet.Tako nastaje povećan pritisak na mokraćnu bešiku što može da dovede do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca ili čak inkontinencije.
-Višak soli u ishrani.Treba da se pridržavamo pravila 5 g. soli dnevno za dobro zdravlje organizma.Kod jako slanih namirnica opterećujemo bubrege, moraju izlučiti natrijum koji se nalazi u soli.Zbog slane hrane nastaje povećan krvni pritisak i druge bolesti.
-Previše šećera ukoliko stalno konzumiramo, slatkiše tada isto opterećujemo bubrege, pojavljuje se protein u mokraći, to je znak da su bubrezi opterećeni.
-Životinjski proteini mogu dodatno opterećivati bubrege.Ukoliko se preterano konzumira može nastati oštećenje ili smanjena bubrežna funkcija.Za zdrave bubrege ishrana treba da se sadrži voće i povrće.
-Manjak vitamina i minerala je uslov za nastanak bolesti bubrega.U redovnu ishranu vitamin B6, a od minerala naročito magnezijum.
-Manjak sna je opterećenje za bubrege, nužno je prespavati svaki dan za oporavak bubrega bar 7-9 časova.
-Tablete protiv bolova (analgetici) Panadol, Brufen, Aspirin, Andol i slični lekovi mogu da opterećuju rad bubrega.Previše konzumacije kafe i alkohola naročito dugoročno oštećuje bubrege.Alkohol je toksin i kao diuretik od organizma oduzima vodu i nepovoljno utiče na rad bubrega.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.