Sinusi_i_sinusitisParanazalni sinusi su šupljine u kostima lica i baze lobanje koje su obložene repiratornom sluzokožom koja stvara sekret (sluz).
Postoje 4 parna sinusa:
– maksilarni (sinusi u gornjoj vilici, iznad zuba i ispod očiju),
– etmoidni (sinusi između očiju sa obe strane nosa),
– frontalni (čeoni sinusi) i
– sfenoidni (sinusi iza očiju, duboko u glavi).

Sinusi su povezani sa nosem preko uzanih otvora kroz koje izlazi sluz iz sinusa a ulazi vazduh. Kada gust sekret ili otok sluzokože izazvan infekcijom, alergijom ili iritansima dovedu do suženja ili potpune blokade ovih otvora, dolazi do zapaljenja sinusa (sinusitis ili rinosinusitis).


Simptomi, dijagnoza i lečenje sinusa
Simptomi sinusitisa su zapušenost nosa, hrkanje, pritisak i bol u predelu lica, glavobolja, curenje nosa, slivanje sekreta u ždrelo, kašalj, temperatura, odsustvo mirisa, neprijatan ukus i miris u ustima, bol u predelu zuba, umor i loša koncentracija.

 

Dijagnoza sinusitisa se postavlja na osnovu simptoma, kliničkog ORL, endoskopskog i radiološkog pregleda (CT sinusa). sinusiDanas endoskopski i CT pregled sinusa predstavljaju zlatni standard i omogućavaju adekvatnu dijagnostiku i hiruško lečenje sinusitisa koji je u stalnom porastu širom sveta zbog sve većeg zagađenja vazduha, alergija, naglih promena temperature i stalno prisutnog stresa.

U lečenje sinusitisa uključeni su antibiotici, mukolitici, lokalni kortikosteroidni sprejevi, oralni vazokonstriktori i antihistaminici, fiziološki rastvor. Trajanje terapije i izbor odgovarajućih lekova se prilagođava svakom pojedinačnom pacijentu. Cilj terapije je da se eliminišu uzroci i da se kontroliše inflamacija i infekcija u sinusima.

Najčešći izazivači sinusitisa su hemofilus influence i pneumokok. Terapija akutnog rinosinusitisa treba da traje 10 do 14 dana dok hronični rinosinusitis treba lečiti tri do četiri nedelje.

Kada simptomi perzistiraju i pored preduzetih svih mera lečenja, lekar i pacijent moraju da razmatre potencijalne rizike i korist od hiruškog lečenja sinusa. Obavezno je hiruško lečenje masivne obostrane polipoze nosa i sinusa sa komplikacijama, komplikacija hroničnog rinosinusitisa, mukocela, cerebrospinalne fistule i tumora sinusa i nosa.

Hiruško lečenje sinusa je rezervisano i za one pacijente sa hronizčnim sinusitisom kojima maksimalno medikamentno lečenja ne može da eliminiše tegobe i uspostavi adekvatan kvalitet života. Takođe, i za urođene anatomske mane koje dovode do otežane drenaže sluzi iz sinusa i predisponiraju nastanak sinusitisa.

Funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa (FESS) je danas odličan izbor za pacijente sa hroničnim rinosinusitisom a skener sinusa je obavezan preduslov za ovu vrstu hirurgije. Cilj ove minimalno invazivne hirurgije je vraćanje sinusa u normalno anatomsko stanje sa uspostavljanjem fiziološke drenaže sekreta i ventilacije sinusa. Kada se hiruški prošire otvori sinusa dolazi do regeneracije sluzokože i eliminacije infekcije.
Izvor:Stetoskop.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.