Behterevljeva_bolestAnkilozantni spondilitis ili Bechterewljeva bolest je upalna reumatska bolest obilježena križoboljom zbog zahvaćanja sakroilijačnih zglobova i kralježnice. Napredovanjem bolesti smanjuje se pokretljivost kralježnice, bolesnik teško ustaje i teško se razgibava. Rjeđe su zahvaćeni drugi zglobovi. Ponekad su prisutna očitovanja bolesti izvan lokomotornog sustava – upale očiju (konjunktivitis i iridociklitis) te promjene na srčanim zaliscima.

Za razliku od svih drugih upalnih reumatskih bolesti, od ankilozantnog spondilitisa pretežno boluju muškarci. Postoji obiteljska sklonost obolijevanju, a genetski temelj za to čini vjerojatno nasljeđivanje antigena HLA B 27 od jednog od roditelja. Liječenje se provodi primjenom nesteroidnih antireumatika, sulfasalazina, ponekad glukokortikoida te u novije vrijeme bioloških lijekova. Glavna je terapijska mjera još uvijek provođenje postupaka fizikalne terapije kojima se nastoji održati što je moguće bolja funkcionalna sposobnost lokomotornog sustava. Izvor:
Priprema za kolonoskopiju

Neredovita prehrana, prekomjerni stres, slaba kvaliteta prehrambenih namirnica, premalo kretanja i fizičkih aktivnosti nerijetko rezultiraju „lijenim“ crijevima, kojima je za pražnjenje potrebno znatno više od 12 – 24 sata…
Opsesivne misli

Opsesivne misli su jakog intenziteta i neprestano se ponavljaju kroz svijest oboljelog. Te misli su najčešće uznemirujuće, ali česta je i pojava nasilnih i bestidnih misli….
Simptomi mozdanog udara
Izvor:Savetovaliste

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here