Kleptomanija

Kleptomanija je poremećaj koji se vidja kod dobro stojećih ljudi, koji nemaju zadovoljenu potrebu za uzbudjenjem na adekvatan način.Za taj poremećaj razlozi mogu biti višestruki:
nedostatak topline u detinjstvu, pokriven bogatstvom, čežnja za nekim pohvalama kao uspeh, učenje, lepota itd. Izgubljen odnos roditelj-dete, seksualno nezadovoljstvo, uvučenost i nepoverenje u samog sebe.
Klinička slika manifestuje se u poremećaju kontrole nagona. Radi se o nesposobnosti suzdržavanja za izvodjenje neke opasne radnje, za duge i za samu osobu, doživi zadovoljstvo nakon što izvodi.Interesantno je to što oni bez vrednosne stvari kradu, koji im nisu ni potrebni.

Pre kradje imaju uzbudjenje osećaj napetosti a za vreme kradje im se javlja zadovoljstvo i olakšanje.Kleptomani su svesni svog stanja, pa posle kradje osete neku krivicu pa čak i zapadnu u depresiju.Kleptomani ne planiraju  kradju u tom trenutku i ne razmišljaju o opasnostima-već kako bi zadovoljili svoj nagon.Kleptomanija je vid posebnog poremećaja, može biti kao klinička slika drugih poremećaja.
Lečenje sa sprovodi psihoterapijom motivacijom za kontrolisanje nagona uvede se terapija ponašanja kognitivno-bihevioralna terapija.Ako se pojavi depresija treba lečiti antidepresivnim lekovima.Izlečenje je moguće, ali je potrebna sem psihoterapije i pomoć od okoline-intimni krug ljudi koji znaju za taj poremećaj.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.