Dizenterija je akutna infektivna bolest prouzrokovana bakterijama šigela.Infekcija se prenosi fekalno-oralnim putem, preko kontaminirane hrane, vode, predmete prljavih ruku.Javlja se tokom leta ili početkom jeseni.Odlikuje se učestalim krvavo-sluzavim stolicama, bolovima u trbuhu, lažnim pozivima na stolicu.

Prema antigenskoj strukturi šigele su podeljene na grupe i tipove:

Grupa A- Schigella dysenteria koji jedino luči toksin.
Grupa B- Schigella Flexneri.
Grupa C-Schigella  Boydi.
Grupa D-Schigella  Sonne i Duval.
Ova podela više ima epidemiološki nego klinički značaj.Šigela dizenterija luči jak egzotoksin i uslovljava najtežu kliničku formu, dok ostale grupe imaju samo endotoksin i daju blaže kliničke oblike dizenterije.

Klinička slika:

Inkubacija traje od 2-8 dana, gubitak apetita, malaksalost, bol u trbuhu, povišenje telesne temperature.Kod naglog početka zapaža se visoka temperatura 39-40 C stepeni, glavobolja bolovi u mišićima, povraćanje, gadjenje nagon za defekaciju.Stolice su kašaste oko 6-8 i više za 24 časa, u početku su fekulentne, kasnije postanu afekulentne, sa pojavom sluzi i krvi, pa se označava “ dizenterični ispljuvak“.Prisutna krv u stolici i vidi se kao žila ili kap.Gubitkom tečnosti i mineralnih soli, jak žedj, suvoća sluzokože, poremećaj ishrane, gubitak telesne težine, suv i obložen jezik pad krvnog pritiska.Javlja se šum na srcu.Uznemirenost, konfuznost, nesanica.Klinički oblici mogu biti podeljeni na osnovu kliničke manifestacije tipični i atipični, prema stepenu ispoljenosti laka, srednja, teška forma bolesti.Poseban entitet je postdizenterični sindrom koji se odlikuje poremećajem crevnih funkcija godinama posle preležane bacilarne dizenterije.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, bakteriološkog ispitivanja (uzimaju se tri uzastopne stolice).

Lečenje:

Dosta komplikovano i ima za cilj:
-borba protiv infekcije i intoksikacije.
-rehidromineralizacija, infuzijom  (Fiziološki rastvor, Ringer, glikoza).
-simptomatska terapija.
-dijeta i nega, unos tečnosti, proteina, ugljenih hidrata.
-etiološka terapija se sastoji od primene Ampicilina, cefalosporina treće generacije, aminoglikozida, sprovodi se 10 dana.

Komplikacije:

Su retke i malobrojne mogu biti:
*dizenterični reumatizam javlja se za vreme oporavka manifestuje se otokom velikih zglobova.Ne reaguje na salicilate i ne komplikuje se pojavom endokarditisa.
*peritonitis izuzetni slučajevi, kao perforacije creva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.