medicinske-maskeVlade azijskih zemalja pažljivo prate razine redioaktivnosti nakon oštećenja nuklearnih elektrana u nedavnom potresu u Japanu. Razina radijacije se mjeri u jedinicama sievert-ima, koje označajvaju količinu radijacije apsorbirane u ljudskom tkivu.

Izneseno je nekoliko činjenica o razinama zračenja:
– šef japanskog Kabineta Sigurnosti, Yukio Edano, naveo je kako su razine radijacije u blizini oštećenih elektrana na sjevernoistočnoj obali oko 400 milisieverta (mSv) na sat, što je otprilike 20 puta više od godišnje izloženosti radnika u nuklearnom postrojenju ili rudara uranija
– ljudi su izloženi prirodnom zračenju od oko 2-3 mSv godišnje


– pri CT snimanju, organ koji se snima primi dozu od oko 15 mSv (kod odrasle osobe)
– rendgenski snimak pluća ima dozu od 0,02 mSv, a dentalni snimak oko 0,01 mSv
– izloženost 100 mSv godišnje najmanja je doza pri kojoj je zabilježen porast rizika pojave karcinoma. Kumulativna izloženost 1 000 mSv (1 sievert) vjerojatno bi uzrokovala fatalni karcinom nakon nekoliko godina u 5% izloženih osoba
– istraživanja povezuju akumuliranu dozu od 90 mSv od 2 ili 3 CT-a sa povišenim rizikom za razvoj karcinoma. Dokazi su uvjerljivi za odrasle, a čak vrlo uvjerljivi za djecu.
– velike doze radijacije ili akutna izloženost uništavaju središnji živčani sustav, krvne stanice i imunološki sustav. Npr., doza od 1 sieverta uzrokuje bolest radijacije sa mučninom, povraćanjem, krvarenjem. Jednokratna doza od 5 sieverta uzrokovala bi smrt oko polovine izloženih u roku od mjesec dana.
– izloženost 350 mSv bio je kriterij za preseljenje osoba u vrijeme Černobila

 

www.medscape.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.