CiklotimijaUzrok nastanka

Najčešće je nasledna. Simptomi nisu izazvani psihološkim ili medicinskim problemima već usled klinički značajnog stresa ili nemogućnosti socijalnog funkcionisanja.

Klinička slika

Radi se o nestabilnosti raspoloženja koje traje jedan duži vremenski period i uključuje brojne periode blage depresije i blage hipomanije. Obično se razvija u ranom odraslom dobu i može se razviti u hronični poremećaj iako periodi „normalnog“ raspoloženja mogu potrajati i mesecima. Stanje je slično bipolarnom poremećaju sa izuzetkom da simptomi nisu tako izraženi (uglavnom manične, depresivne i mešane manično-depresivne epizode). Promene raspoloženja nisu povezane sa spoljašnjim (životnim) događajima. Ciklotimija se nekada razvija u bipolarni poremećaj kod koga je intenzitet raspoloženja koja se javljaju, mnogo intezivniji.
Ciklotimični poremećaj je hronična fluktuacija raspoloženja koja traje duže od dve godine (jedna godina kod dece i adolescenata) i uključuje brojne depresivne simptome i hipomanične epizode.

Dijagnoza

Dijagnozu je teško postaviti bez dugotrajnijeg posmatranja. Kako oscilacije raspoloženja obično ne idu u ekstreme, osobe s ciklotimijom često nikada i ne završe kod lekara.
Izvor:Bolesno Dete

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.