zene_su_sklonije_depresiji_od_muskaracaNije lako uskladiti brigu o obitelji, karijeru i bračne dužnosti.
Rezultati najnovijeg europskog istraživanja su pokazali da se depresija kod žena srednje dobi udvostručila tijekom proteklih 40 godina, i to zbog potrebe da se uravnoteži posao i odgajanje djece.

Žene imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da će patiti od depresije. Većina simptoma se pojavljuje tijekom „reproduktivnih godina“, tj. u dobi od 16 i 42 godine. Teret brige za djecu, preuzimanja odgovornosti za obitelj i zadržavanja posla je udvostručio stopu depresije kod žena od 1970-ih.

Studija je pokazala da se i muškarci i žene susreću s depresijom ranije no prije. Tako se prvi simptomi nerijetko javljaju u prosječnoj dobi od 19 godina. Prije četiri desetljeća su se simptomi javljali u dobi od 26 godina.

No, „ogroman teret“ pokušavanja žongliranja kućanskih i obiteljskih obaveza znači da su žene u dobi između 25 i 40 godine života tri do četiri puta sklone depresiji od muškaraca.

„Muškarci i žene su jednako skloni psihičkim problemima, iako neki poremećaji intenzivnije utječu na određeni spol. Tako npr. brak smanjuje rizik od depresije kod muškaraca, dok se kod žena spomenuti rizik povećava“, pojašnjava profesor Hans Ulrich Wittchen, znanstvenik njemačkog Sveučilišta Dresden.
Izvor:savetovaliste

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.