Psihologija_bojaBoje utiču na raspoloženje čoveka.U našem životu boja je važan element za izražavanje naše emocije, idealizacije, vizuelno komuniciranje.Psiholozi boje dele u zavisnosti od njihove topline.Postoje tople, aktivne i uzbudjujuće boje to su:žute, narandžaste i crvena boja.
U hladne boje se ubrajaju zeleno, ljubičasto, plavo.To su pasivne i umiruruće boje.Postoji još i neutralne boje crna,bela, siva boja.Tople boje ukazuju bliskost, a hladne boje odbijaju-prikazuju neku daljinu.neutralne boje su bez posebnog značaja, ali za naglašavanje nečega koristi se topla boja.Boje imaju snažan uticaj  na čoveka i od toga zavisi naše akcije i reakcije, zatim emocija.Svetle boje reflektuju više svetlosti, uvek čovekovo oko primeti svetlu boju a veliki kontrasti izmedju boje zaslepljuje ljudsko oko.
„Jezik boja“ je vezana uz boje u raznim zemljama, kulturama, vlastitim iskustvima i zavisi od uticaja okoline.U našoj zemlji crvena boja veže uz opasnost i zabrane.Žuta boja je za oprez..Zelena boja simbolizuje normalne uslove.
Značaj boja zavisi od starosti i pola čovečanstva.Žene više koriste boje crvene do plave, dok muškarci suprotno.Stariji ljudi tamnije boje više upotrebljavalju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.