Vizuelna_percepcijaNadražalj je proces, koji se odvija bez volje i želje čovekovog uma. Napetost i ljutnja stvara nedostatak smisla.Kreativnost u nalaženju smisla ljudski um nalazi se, i kada ne postoji smisao u nadražalju.Pažnju privlači nadražalj. Ljudski um razlikuje nadržalj od njegove okoline (lik-pozadina).Po sopstvenim iskustvima uvek tražimo smisao, um se bavi organizovanjem smisla.Kad je donešen zaključak nadražalj nastaje dosadan, a posmatrač je nezainteresovan.
Može se reći da je vidjenje sredstvo za praktičnu orijentaciju.Očni kontakt je uspostavljanje odnosa sa drugom osobom.Vizuelni doživljaj je dinamičan, vidjenje je uočavanje sa nekim odlikama.Draž je poruka, koju fizički svet šalje oku.
Pokreti oka mogu biti:
*Lak pokret glave i očiju-kada pratimo predmet koji se kreće
*Brzi pokret glave i očiju-taj  pokret izvodimo s jedne tačke na drugu.
Percepcija likova
       LIK
Od okoline se izdvaja
Intenzivnije se vidi
Nalazimo smisao
Pozadina
Iza lika
Odvija se iza likova
Besmisleno izgleda
Kontinuirana je
Selektivna organizacija uma ne postoji u stvarnosti odnos lik-pozadina.U tom trenutku se percipira samo jedan smisao  (lik ili pozadina).Glavni značaj se predaje liku, dok se pozadina zanemaruje.Vidno polje opažanjem je obuhvaćen trodimenzionalni prostor čije granice predstavlja okovir vidjenja.Perceptualno polje obuhvata površinu merenje u stepenima vidjenja, uz pokrete očiju.Perceptualno polje je uokvireno uglavnom nagore do 60, nadole do 70, prema nosu 60 a prema slepoočnici do 90 stepeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.