Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Gestalt psihologija i terapija

Gestalt_psihologija_i_terapijaGestalt psihologija se sastoji od humanističke, holističke, egzistencijalističke, procesno orijentirane terapije.Značajni su uticaji psihoanalize, teorije polja, bio-energetike.Gestalt znači  forma, obrazac, oblik, konfiguracija.
Gestalt psihologija se temelji da živa bića sačinjavaju kao celinu, a ne kao pojedine delove, ali su svi ti delovi u medjusobnom odnosu i zavise jedni od druge.Organizuju svoje percepcije u jednu celinu.Ponašanje se sastoji kroz dinamično zavisnosti delovanja sila u jednom delu polja.Dakle čovek se posmatra kao celovito biće, kognitivnog, emocionalnog i telesnog dela gde je važna i njegova ekološka celovitost sa okolinom (intrapsihička, interpsihička celovitost i medjuzavisnost delova).
Egzistencijalistička filozofija se bavi ljudskom egzistencijom, slobode i odnosa sa drugima.Uzima u obzir autentičnost, odgovornost.Treba uzeti koncept  JA-TI  odnos.To je kontakt terapeuta i klijenta, koji ujedinjuju  autentičnost, odgovornost.U toj terapiji  osoba postaje svesnija i bira vlastitu egzistenciju.
Humanistički aspekt, kao i organizmička teorija fokusira na ljude ka samoaktualizacije znači ka rastu i razvoju.


Svest i kontakt su aktivni procesi granice, koji se dogadjaju u polju organizma i okoline.
Kontakt je odnos izmedju sebe i drugoga okoline, misli, blokiranih emocija, sećanje.
Svega što nije integrirano u ličnost i ne doživljava kao ja  već znači da je drugo.Modaliteti kontakta su pokret, ukus, govor, vid, dodir, miris.Proces kontakta u polju organizma sa okolinom kroz senzomotornu, kognitivnu, emocionalnu, energetsku podršku u odredjenom trenutku.
Ova formula navodi:
Sada =iskustvo=svesnost=realnost.
Uvid je oblik svesnosti svaka osoba odgovara za svoje reakcije i ponašanje.Važno je naznačiti i opisati metabolizam kao metafora za odvijanje  psiholoških funkcija kojima osobe održavaju sebe (uzbudjenja, akcija, asimilacija, kontakt) naziva se mentalni metabolizam.
Neravnoteža je rezultat poremećaja u ciklusu, postoji nekoliko vrsta poremećaja granice kontakta, to su mehanizmi otpora kao: introjekcija, projekcija, retrofleksija.