meditacijaSama reč meditacija-(meditatio), oblik glagola mederi koja znači raditi-vežbati za razvoj duha i tela, lečiti se.Cilj meditacije je sklad izmedju tela i uma.Duh i telo je jedna neraskidiva celina proces sistema duh i telo.Sve što se dešava u duhu, održava se u telu i obrnuto.Meditacija je proces odnosno razumevanje, koja dolazi iz dubine.Omogućuje potpuno smirenje nervnog sistema, pročistiće dela aure, u organizmu, poboljšava cirkulaciju krvi, nastaje psihičko i fizičko blagostanje.Istraživanja su otkrili da meditacija pomaže snižavanje krvnog pritiska, jača imuni sistem, alergije, glavobolje razne etiologije, smanjuje depresiju, anksioznost i popravlja se pamćenje.Pomaže u borbi protiv stresa i oporavak od traumatskih dogadjaja.Razni oblici meditacije primenjuje se širom sveta pre hiljadama godina. Medju prvima su se bavili meditacijom Vavilonci, Egipćani i Indijci.Meditacija je „odmaranje uma“ ili „ne mišljenje“-opuštanje, utreniranje svog uma i tela.Duhovni život će biti unutrašnji mir, blaženstvo, radost.
Meditacija je ključ, koji otvara univerzum, zato treba odvojiti malo vremena da upoznajemo sebe u svetlu istine, da oprostimo drugima, ispravimo i zavolimo sebe.Za obavljanje meditacije je potrebno sprovesti razne činjenice:
-Položaj za meditaciju u sedećem, ležećem ili stojećem položaju.
-Izvodjenje meditacije (zažmuriti), biti u mraku.
-Trajanje meditacije  sa početkom od 2 minuta, 5, 10, 15, 20.
-Koliko puta se radi meditacija u toku dana-1-2 puta.
Kako meditirati?
U početku treba se priključiti nekoj grupi za meditaciju.Kada ste savladali vežbe meditacije dalje možete i sami u svom domu besplatno da meditirate.
Budite oprezni!
Meditacija je usko povezana sa religioznim učenjem, pa su mogući razni potencijali-rizici od mističnih tumačenja.Zato je veliki oprez, da se ne uplićete u neku sektu.Ima različitih oblika meditacije ovo je osnovna tehnika isprobajte i Vi.
Meditacija je veoma jednostavna samo treba naći mirno mesto-oazu mira  u kući gde vas niko neće uznemiravati isključite telefon kompjuter.Potrebna je jedna apsolutna tišina za vreme dok se sprovodi meditacija.
Sedite udobno na stolicu, fotelju, pod. Držite se uspravno ledja, kičmu u ravnini sa glavom i vratom-opustite se.Nakon zauzetog udobnog položaja sa prekrštenim nogama tzv. lotus ili „polu lotus“ položaj.Ruke stavite na kolena, dlanovi gledaju na gore.Zatvorite oči i usta i svu pažnju usmerite disanje na nos.Nikako ne dišite na silu već sprovodite fiziološko disanje preko stomaka-dijafragme, a ne preko grudnog koša.Vaše fokusiranje se sastoji u toku meditacije od UDISAJA i IZDISAJA.Ako primetite da vaše misli odlutaju brzo vratite i koncentrišite se na udisaj i izdisaj, jednostavno isključite mozak i ne mislite ni na šta drugo.Odmarajte um i ne razmišljajte.Neki smatraju ponavljanje neke reči ili zvuk  (HAM-SA).Početna meditacija uvek kraća.Počnite sa 2 minuta ali uredno svaki dan jedanput.Posle izvesnog vremena produžite vreme meditacije na 10-15 ili 20 minuta.Možete raditi i 2 puta u toku dana.Vreme ne igra ulogu za meditaciju već je važno koliko ste Vi zadovoljni sa sobom.Treba biti istrajan, bez analiziranja i ne treba odmah očekivati bitnu promenu, budite ravnodušni i zadovoljni.Nakon završetka meditacije vratite se u stanje normalne svesti, ne naglo ustajati, lagano protegnite i krećite polagano.Osim ove jednostavne meditacije može da se pokuša i druge metode:
Vizuelizacija
Ova vrsta tehnike omogućuje opuštanje da se um usmeri na pozitivne slike, kako bi ste savladali stresnu situaciju i negativne emocije.Opustite se u položaj, kako vam  najviše odgovara.Pažnju usmerite na disanju.U mislima pozovite miran, srećan, lep prizor i budite deo te celine.Lagano dišite i svoju maštu obogatite sa što više ugodnih i lepih detalja.
Meditacija uz sveću:
Upalite sveće i sedite ispred, gledajući plamen, usmerite pažnju opustite vaše misli i telo.
Meditacija uz brojanje:
Zauzmite udoban položaj i brojite od 1-10. Posvetite pažnju na svaki broj, ako vam se pažnja popusti, vratite se ispočetka.
Postoje i neželjena dejstva zato treba biti obazriv  u sledećim slučajevima: ukoliko imate psihijatrijske probleme, treba zatražiti savet vašeg lekara jer meditacijom može još više da pogoršava vaše stanje.Oni koji boluju od epilepsije meditacijom deluju na elekrična pražnjenja u mozgu i povećava se šansa za pojavu napada.
Meditacija služi za zdrave osobe koji bi opuštali-odmarali svoj um i poboljšali raspoloženje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.