umesto_govora_emocionalni_signaliVizuelna komunikacija je najvažniji oblik neverbalne komunikacije.Deo komunikacije su poruke u vidu pokreta, uzdaha, ljutnje, osmeha.Anksiom komunikacije je izraz da je nemoguće nekomunicirati.Kada odćutimo, sakrijemo, uradimo to su poruke koju šaljemo drugima. Neverbalnu komunikaciju čine razni znaci kao: paralingvistički, haptički, proksemički i slični.
Kod paralingvističkog govora pdrazumeva se govor, ali bez značenja ili nekog smisla-čuje se samo zvuk, ton, boja glasa, intonacija.
Haptička komunikacija je vrsta dodira, koju razmenjujemo u toku komunikacije kao npr.kod majke i deteta.
Proksemička komunikacija se vezuje za prostor izmedju sebe i sagovornika što zavisi od društva, kulture, od nivoa bliskosti sa osobom kojom se komunicira.U cilju distance mnoge osobe služe umetanjem nekih odredjenih barijera kao prekrštene noge, sklopljene ruke, mahanje prstima.
Oblik govora može biti pojava osobe sa svojim izgledom, stilom oblačenja, boje kose, frizura, hod, fizička kondicija.Dobre komunikativne veštine treba da poznaju razne profesije psiholozi, advokati, menadžmenti, naročito interpretiranje i govor tela.
Na osnovu posmatranja osobe može se zaključiti emotivno stanje, istinitost govora i važne informacije.Osobe koje zbog svoje profesije javno puno govore važno je da se uspostavlja kontakt očima sa auditorijumom, da im veže pažnju.Glas treba da bude snažan, jasan, razumljiv sa varijabilnom intonacijom.Visina i boja glasa treba da bude dinamičan zbog pratnje govora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.