somatizacijski-poremecajSomatizacijski poremećaj je hronična teška bolest, koji se manifestuje sa kombinacijom bola crevno-želudačni, neuroloških simptoma.Simptomi već mogu da se jave u doba odrastanja, ili u ranoj odrasloj dobi, naročito kod osobe ženskog pola.Dok osobe muškog pola sa tim poremećajem naginju visokoj incidenciji alkoholizmu.
Simptomatologija:
Najčešće su simptomi glavobolja, povraćanje, mučnina, bol u trbuhu, proliv ili  zatvor, umor, nesvestica, gubitak polne želje, pojava depresije.Sklone su da manipuliraju drugima, nezadovoljni su medicinskim uslugama.Fizički simptomi saopštavaju tudj pomoć, traže izbegavanje odgovornosti.
Dijagnoza:
Za tačno postavljanje dijagnoze otežava temelj problema jer ljudi sa poremećajem somatizacije nisu svesni problemu psihološkog karaktera.Za postavljanje prave dijagnoze učestvuju razni specijalisti sa čestim pritužbama od strane pacijenta, manipulativnog i samoubilačkog ponašanja.
Lečenje:
Lečenje je vrlo kompleksno i teško.Ove osobe naginju frustracijama, lekovi mnogo ne pomažu čak i ako osoba pristane na psihijatrijsko savetovanje ili psihoterapijske metode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.