meteoropatama-oluja-izaziva-glavoboljuU trenutku kada nebom sevaju munje i pršte gromovi 30 odsto više ljudi ima glavobolje nego kad je napolju mirno
Najnovije istraživanje otkriva da munje mogu da izazovu snažne glavobolje, posebno kod osoba koje pate od migrene. Ovo je prvi put da je utvrđena povezanost i dobijeni rezultati mogli bi da pomognu hroničnim bolesnicima da predvide napade.
Elektromagnetni talasi emitovani iz olujnih oblaka mogu da izazovu glavobolju. Oni povećavaju zagađenost vazduha, njegovu zasićenost ozonom i mogu da izazovu povećan razvoj gljivičnih spora koje su jedan od uzročnika migrene – rekao je profesor Vinsent Martin, autor studije. Američki istraživači posmatrali su volontere koji su inače patili od migrene. Oni su beležili situaciju u vezi sa glavoboljom tokom 3 do 6 meseci. Zapisivali su i kada su bile oluje i munje u mestima gde žive. Glavobolja je bilo za oko 30 odsto više na dan kada su sevale munje.
Mnoge studije pokazuju različita otkrića o tome kako vreme, uključujući elemente poput barometarskog pritiska i vlage utiču na javljanje glavobolje. Međutim, naše istraživanje jasno pokazuje korelaciju između munje, meteoroloških faktora i glavobolja – rekao je Džefri Martin, jedan od istraživača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.