Kako da se izborite sa krivicomBilo da ste zaboravili da pozovete baku, ili ste odkazali susret sa prijateljima, male greške često stvaraju veliko opterećenje jer se zbog njih osećamo užasno krivima. Pošto se kaže da je krivica samo osećanje, put do oslobađanja od nje možda vodi preko postavljanja drugačijeg seta pravila u mozgu koji bi nam omogućio da se lakše otarasimo negativnog razmišljanja. Evo kako da se oslobodite teške krivice i počnete da živite svoj divni i srećni život.
VRATITE SE KORAK UNAZAD
Često se toliko upletemo u mrežu negativnih osećanja, ali ni sami ne možemo da utvrdimo koji je pravi razlog zbog kog osećamo krivicu. U ovom slučaju pomoćiće vam da odvojite trenutak da u tišini razmislite o čemu se zapravo radi.
Kada shvatite od koje negativne emocije je sve počelo, moćićete da se nosite sa njom, a negativnost će vam posebno iščezavati.
IZBACITE TO IZ SEBE
Ukoliko sa prijateljem popričate o osećanjima krivice koje vas muče, možda će vam njegov ugao pomoći da shvatite da vas drugi ljudi ne krive i ne doživljavaju na tako tragičan način kako vi mislite.

NAPRAVITE PRIORITETE
Kada napravite spisak svojih vrednosti, lakše ćete shvatiti zbog čega ste se poneli tako kako ste se poneli.
Shvatićete i da je u momentu zbog kog osećate krivicu, neki od vaših prioriteta preovladao, pa će vam ovo pomoći da se lakše oslobodite negativnih emocija. Ponavljajte sebi pozitivne mantre i potrudite se da nagradite sami sebe kad smatrate da ste nešto uradili dobro.
OPROSTITE I FOKUSIRAJTE SE
Nadjite način da sami sebi oprostite, jer vas opsesivno razmišljanje o tome šta ste mogli da uradite
drugačije u prošlosti, sprečava da se fokusirate na sadašnjost. Budite proaktivni, suočite se sa krivicom u sebi i pokušajte da izgladite stvari sa osobom za koju mislite da ste se o nju ogrešili. Ovo će vam mnogo olakšati situaciju.
ODVOJITE VREMENA ZA SEBE
Krivica je često posledica toga što u danu nemamo dovoljno vremena da zastanemo i razmislimo o tome što nas muči. Zato nađite vremena da odvojite sat ili dva za sebe i tokom tog vremena rdite nešto što volite. Bez ovakve odstupnice, uvek ćete osetiti da ste obavezani odgovornošću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.