poremecaji snaPoremećaji sna označavaju budnost-spavanje.Dele se: na opšte smetnje spavanja, nesanicu (insomniju) i preterano spavanje (hipersomniju).
Opšte smetnje spavanja: na prvom mestu je hrkanje zbog smanjenja tonusa jezika i muskulature ždrela, kada sanjamo ili ne sanjamo zbog različitih upala smanjuje se tonus u pojedinim fazama.Kod učestalog hrkanja treba ispitati da li je sve u redu sa ždrelom, korenom jezika i nosom.
Bruksizam: (škripanje zubima) uvek se javlja u Rem fazi nastaje kao posledica kontrakcije vilične muskulature.Kod anksioznih osoba je češća.Lečenje je sedativima pred spavanja.
Govor u snu: sa mucanjem i micanjem ekstremiteta u toku sna.Postoji povezanost za neke dnevne dogadjaje što je preneneto u san.Treba da se uradi EEG, pregled kod psihijatra za terapiju.
Noćno mokrenje: javlja se kod dece koje se teško bude.Reč je o visokom tonusu parasimpatikusa, koji je visok u toku noći tako i kod govora.Ujutru kada se probudi nema pojma ni za šta.Obavezna psihijatrijska kontrola.
Noćni strah i somnabulizam: radi se o epileptičkim krizama, psihomotornog tipa.Uraditi EEG i neuropsihijatrijski pregled sa adekvatnim lekovima.

Hipnogogne halucinacije: javlja se nakon psihičkog i fizičkog umora.Ne razlikuju san od javnosti.Dobar odmor može rešiti problem.
Nesanica-Insomnia spada u poremećaj normalnog toka ciklusa spavanja.Ciklus spavanja čine četiri faze sna koje se u toku noći u odredjenom ritmu smanjuju.Postoje skokovi izmedju dubokog spavanja i budnosti, produženo vreme uspavljivanja i fenomen ranog budjenja (naročito kod depresivnih bolesnika).
Često budjenje u toku noći: kada se unese mnogo dnevnih sadrža u san.To je izbijanje emocionalnog podražajnog sistema (kod psihotičnih i neurotičnih bolesnika).Treba da se jave psihijatru zbog terapije.
Prevremeno budjenje: smanjena aktivnost za spavanje naročito kod depresivne insomnije koji boluju od endogene depresije.Smanjena je duboka faza sna, pun je unutrašnjeg nemira, a snovi su plitki, kratki.Obavezan pregled kod neuropsihijatra radi kombinovane terapije antidepresiva i psihoterapije.
Mešane forme: kod obične nervoze se javljaju u težim oblicima duševnih poremećaja.Potreban je pomoć psihijatra.
Hipersomnija-bežanje u san: reč je o narkolepsiji povećana potreba za snom i danju i noću.Osoba koja pati od hipersomnije može da spava u toku dana bezbroj puta u svakom položaju, i odmah počinje da sanja.Jedna vrsta narkolepsije je Pikvikov sindrom.Javlja se kod veoma debelih osoba dolazi do prestanka, izostanka disanja i glasnog hrkanja, kao da se guši i tada se naglo probudi.Treba da se uradi EEG i uključiti neuroleptike.
Šprečavanje poremećaja sna: kod zdravih osoba isto je važan tehnička priprema za spavanje.Kvalitetan krevet, jastuk i prekrivač puno znači.Ne treba leći sa punim stomakom.Disajni putevi treba da su prohodni.Soba treba da je provetrena, da bude udoba temperatura.Soba bez televizora mir i tišina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.