Narcisoidni_poremeaj_linostiGlavno dijagnostičko obeležje se javlja u dva oblika: kod patološkog narcisma je grandiozno stanje, kod mladih adolescenata, koji životni put u kasnijem životu mogu se korigovati.Drugi oblik je stabilni poremećaj u medjuljudskim odnosima.
Uzrok narcisoidne osobe može biti:rana afektivna deprivacija, zljostavljanje u ranom detinjstvu, razmažena deca, čiji roditelji nisu poznavali granice u ispunjavanju svake želje svoje dece.Narcisam je učestalija u slučajevima gde nema zdravih odnosa u porodici.Zapostaljeni ili obožavani, gušeni ljubavlju.Narcisi okrenu se samoj sebi, odlučujući da nikoga ne vole.Imaju tužnu usamljenu životnu fantaziju, u sopstvenoj veličini, nezamenljivi  su.Potrebna im je publika koja aplaudira u nerealnim kvalitetima.
Narcisoidni poremećaj ličnosti ima više simptoma:
*Preterani osećaj samovažnosti, nezamenljivi, niko ne može da funkcioniše bez njega.
*Narcisoidna ličnost smatra da sve svoje spaktakularne uspehe postiže bez ikakvog truda.Raspolaže sa fenomenalnim karakteristikama koje nema.Mnogo pričaju, zabavljaju svet oko sebe, malo rade, bez uspeha.
*Živi u ružičastom svetu, koji je sam kreirao, smeta mu realnost, jer ga poljulja odraz u svom ličnom ogledalu.Obični ljudi, skromni u njegovom svetu su bezznačajni.
*On je oslonac za sve druge, potrebna mu je nagrada i kompliment.Iskrenost mu netreba samo da se EGO hrani, glasno, često i pred svima.Životni cilj da ispunjava sve svoje želje, ako ne uspe rezultira narcisivnim izlivima besa i frustracije.
*Iskorišćava ljude, za kojeg nije briga.Ima nedostatak empatije, niti želi, niti može da se saoseća bilo sa kim.
*On je glavna zvezda svog životnog filma, deluje prilično anesteziran.Frojd ih je opisao zaljubljenost  u samu sebe.
*Zahtevni su, očekuju mnogo energije i vremena.Ljubav sa narcisom je nemoguć, ako oseti da je voljen, osobu smatra svojom imovinom.Sprovodi mentalni teror, maltretiranje, ucenjuje, izražava pakost, arogantan i lažov.

Kako prepoznati narcise?

-Bez razvijenog svesta.Osetljivi su na svaku kritiku.Nisu tolerantni, suviše su cepidlake.
-Moralna inteligencija, svodi na dete od pet godina.Postoji osoba koji za njega čini autoritet, i koga se plaši a to može biti osoba problematična, nemoralna sa propalitetom.
-Raspolaže grandioznošću, pasivan, naivan, grub bez obzira na arogantnost.

Terapija narcisoidnog poremećaja ličnosti

Slabo daje rezultate, ukoliko pristaje na lečenje rezultira često suicidni ishod.Prognoza nije baš obećavajuća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.