Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Trudnoća

Kako pripremiti telo za trudnoću – 10 važnih stvari koje treba preduzeti

Kako pripremiti telo za trudnocuZa svaku ženu biće dovoljno uvesti tek nekoliko malih izmena u životne navike, kako bi njeno telo bilo dobro pripremljeno za napore kojima će biti izloženo tokom drugog stanja. Tako će žena, uz samo malo odricanja obezbediti normalnu i zdravu trudnoću i znatno umanjiti rizike od brojnih komplikacija koje mogu nastati usled nepravilne nege tela i neadekvatne ishrane. Ovih 10 pravila bi svaka buduća trudnica trebala da se pridržava.

1. Promenite navike u ishrani         

Pre nego što ostanete u drugom stanju, dobro razmislite šta se to sve nalazi na Vašem svakodnevnom jelovniku. Obavezno korigujte svoju ishranu, a to će Vam u trudnoći biti najlakše jer svaka žena želi dobro svom detetu, pa joj neće biti teško da povede malo više računa o sebi, a samim tim i o bebi u svom stomaku.

2. Povećajte energetske zalihe svoga tela

Na Vašem jelovniku se, pre svega, trebaju naći namirnice sa bogatim sadržajem vitamina B12 i gvožđa, koje su korisne jer trudnici obezbeđuju optimalnu količinu energije i tako stimulišu razvoj ploda. Jedite jaja, crveno i belo meso, ribu i zeleno lisnato povrće. Obzirom da doprinose boljem snabdevanju tkiva kiseonikom, ove namirnice umanjujuj umor. Pored toga, one će sprečiti anemiju koja se javlja nakon graviditeta usled gubitka značajnih količina krvi tokom samog porođaja.

Opširnije...

Čega se buduće mame najviše plaše?

cega-se-buduce-mameSvaka trudnica u nekom trenutku trudnoće oseća strah od porodjaja, i to je sasvim prirodno. Medjutim, za dobrostanje buduće mame i bebe u njenom stomaku važno je da se ovi strahovi pobede.
U ovim slučajevima mogu da pomognu samo znanje i dobra obaveštenost. Saznajte više o onome što vas plaši da biste taj strah prevazišli.
Čega se porodilje najviše plaše?
Bol
Koja žena nije čula rečenicu da je bol na porodjaju “najveći bol” koji jedno ljudsko biće može da oseti? Pre nego što prihvatite ovu izjavu “zdravo za gotovo” morate znati nekoliko stvari. Bol koji prati porodjaj nije bol od povredjivanja ili rane, kontrakcije izazivaju bol ne zato što se nešto loše ili opasno dešava već zato što mišići rade naporno i jako se istežu kako bi beba mogla da izadje.Isto tako, trudnoća i porodjaj ne predstavljaju nikakve bolesti već prirodni fizički proces zato je i bol koji se oseća potpuno drugačiji. Uz sve to, postoji nekoliko načina da se bol umanji ako porodilja to želi. Istražite koji načini smanjenja bola su dostupni u vašem porodilištu.Saznajte više i o masaži, emotivnoj podršci dula i smirite sebe saznanjem da postoje načini za smanjenje osećanja bola. Jasno izjašnjavanje želje za primenom neke od ovih metoda će vam pomoći da se opustite. Podrška porodice i prijatelja je takodje od ogromnog značaja i pozitivno deluje na kontrolisanje osećaja bola. Opširnije...

Najbolji napici za trudnice

najbolji napici za trudniceZa normalno funkcionisanje organizma tečnost je jako važno, naročito za trudnice jer osim svog organizma treba napojiti i bebin organizam.Preporučuje se da trudnica u toku dana popije 1,5 lit. vode zatim nekoliko čaša prirodnih voćnih sokova, supe, mleka i mlečnih proizvoda.Voda je jedan od glavnih sastojaka žive materije,Do svih reakcija u organizmu dolazi pomoću tečnosti.Voda omogućava transport i distribuciju hranljivih sastojaka po celom telu.Gubitak vode u ćelijama manifestuje se uglavnom žedju i groznicom.
Mleko i jogurt: kiseli mlečni napici čine temelj pravilne ishrane, visoku proteinsku,biološku vrednost zatim sadrži kalcijum, fosfor, vitamin A, B, D.Svakih 100 g.sadrže oko 120mg.kalcijuma što učestvuje u formiranju zuba, kostiju, skeleta, kontrakcije mišića i koagulacije krvi.
Sok od limuna: sadrži C vitamin koji olakšava apsorpciju gvoždja u želucu.Usled alkalne vrednosti smanjuje višak kiseline u organizmu, od čega pati dosta trudnica.Pravi se u vidu limunade i tako se konzumira.

Opširnije...

Modni saveti za trudnice

Modni saveti za trudniceSvaka trudnica želi da bude lepo obučena i da je u trendu.Postoji nekoliko stvari koje trudnice treba da izbegavaju.Nošenje visokih potpetica zbog neudobnosti, zatim možete i nezgodno koračati ili pasti i dolazi do povreda.Za vreme trudnoće treba koristiti udoban, prijatan, komotan donji veš da ne steže.Posebno treba obratiti pažnju za izbor savršenog grudnjaka jer se grudi spremaju za laktaciju.Treba obući udobnu garderobu što vam prija, ne steže i osećate se lagano u njima.Estetske inervencije treba svakako izbegavati jer razne hemikalije prodiru u kožu, čak mogu da izazivaju infekciju.Farbanje kose svakako treba izbegavati, zbog toga što farbe sadrže neku količinu amonijaka.Ova vrsta hemikalija ima jak miris i može izazvati povraćanje, mučninu ili malaksalosti.Takodje ni farbanje noktiju se ne preporučuje.To je isto hemikalija što može štetno uticati na zdravlje.Karmine za usne takodje treba izbegavati, umesto toga možete koristiti sjaj sa usne.

Akutna masna jetra u trudnoći

akutna-masna-jetra-u-trudnociAkutna masna jetra u trudnoći je vrlo retko oboljenje nepoznatog uzroka.Može da se predpostavlja povezanost sa preeklampsijom.Predispozirajući faktori su: toksini, virusi, duže uzimanje tetraciklinskih preparata, malnutricija.Ova bolest može da nastaje i zbog poremećaja metabolizma masnih kiselina u mitohondrijama buduće majke zbog poremećaja jednog enzima-LCHAD.
Simptomatologija:
Bolest može da se javlja obično u prvoj trudnoći, u trećem tromesečju ili nakon porodjaja sa sledećim simptomima.Povraćanje, muka, trbušni bol, temperatura, žutica, glavobolja.Progresijom bolesti mogu nastati razne komplikacije koagulopatija, krvarenje, renalna insuficijencija, hepatična koma, hepatocelularna insuficijencija.

Opširnije...

Strana 1 od 12