znaci_trudnoceDa li ste znali da vaša trudnoća zvanično počinje prvog dana vaše poslednje menstruacije? U Kalendaru trudnoće koji se nalazi na našem portalu možete saznati kako se u toj sasvim ranoj fazi, kao i u narednih 40 nedelja, vaša beba razvija u stomaku, koje preglede treba da obavite i kakve promene u svom organizmu možete da očekujete. Morate imati na umu da je svaka trudnoća drugačija, da se rast ploda kod svake žene razlikuje, pa stoga uvek pročitajte tekst za nedelju pre i nedelju posle stadijuma trudnoće u kom se trenutno nalazite.
NEDELJA TRUDNOĆE: PUTOVANJE POČINJE
Šta se dešava s vašim telom
Ovo je vaša prva nedelja trudnoće … a vi još niste trudni! Zbunjeni ste? Možda na prvi pogled nije lako razumeti kako se prema datumu poslednje menstruacije određuje termin porođaja, ali evo primera. Vaš lekar će izračunati verovatni termin porođaja na osnovu datuma prvog dana vaše poslednje menstruacije. Tom datumu se doda sedam dana i devet meseci i tako se dobija termin vašeg porođaja. Na primer, poslednja menstruacija vam je počela 5. januara; dodajte tome sedam dana i dobićete 12. januar; zatim dodajte tome devet meseci, ne računajući januar, i dobićete 12. oktobar kao verovatni termin vašeg porođaja. Lekari koriste taj metod zato što retko koja žena zna kad je imala poslednju ovulaciju. Računica se zasniva na činjenici da menstrualni ciklus traje 28 dana i da do ovulacije dolazi najčešće 14. dana od prvog dana menstruacije. Imajte na umu, međutim, da nekim ženama ciklus traje manje od 28 dana, a nekima duže. Stoga ovu računicu treba shvatiti okvirno. Zato se samo ultrazvučnim pregledom može precizno ustanoviti starost trudnoće i termin porođaja.
Trudnoća počinje pre začeća?
Vaša trudnoća počinje dve sedmice pre začeća. Prvi dan poslednje menstruacije se računa kao polazna tačka na koju se dodaje 280 dana odnosno 40 nedelja, koliko ukupno traje trudnoća. Nakon što jajna ćelija napusti jajnik i počne da se spušta kroz jajovod (Falopijevu tubu), ona je spremna za oplodnju, a vaše telo se priprema za potencijalnu trudnoću. Tokom tih 12–24 sata, koliko jajašce putuje, ono može biti oplođeno. Sluzokoža materice se uvećava i zadebljava u očekivanju oplođenog jajašceta. Ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije, sluzokoža materice (endometrijum) počinje da se ljušti i tako počinje menstrualno krvarenje, kako bi telo moglo da se pripremi za naredno jajašce i narednu potencijalnu trudnoću.
Pratite svoj menstrualni ciklus
Da biste razumeli kad ste spremni za začeće, potrebno je da znate osnovne činjenice o vašem menstrualnom ciklusu. Žena u proseku dobija menstruaciju na 28 dana. Početak krvarenja se računa kao 1. dan menstrualnog ciklusa, a dan uoči sledećeg krvarenja kao poslednji. Menstruacija traje nekoliko dana. Otprilike 14. dana ciklusa jajnici ispuštaju jajnu ćeliju i to je ovulacija – pravi trenutak za začeće. U narednih 14 dana, to jest u drugom delu vašeg ciklusa, jajna ćelija putuje ka materici. Ukoliko ne bude oplođeno, ciklus se ponavlja.
Kontracepcija i trudnoća
Kontracepcija ne povećava vaše šanse da budete neplodni, iako će vam možda biti potrebno duže vreme da ostanete u drugom stanju kad prestanete da koristite kontraceptivnu pilulu. Ciklus će vam se verovatno normalizovati za mesec–dva. Lekari pak ističu da mnoge žene ostanu trudne odmah po prestanku uzimanja pilule. Ako ni posle tih mesec–dva niste zatrudneli, ne brinite. Imajte na umu da s medicinskog stanovišta nemate problema s plodnošću sve i da bar godinu dana ne ostanete u drugom stanju iako ne koristite bilo kakvu kontraceptivnu zaštitu.
Priprema za trudnoću
Da biste doprineli zdravoj trudnoći, bilo bi dobro da, u savetu s vašim ginekologom, počnete da uzimate vitamine, pijete svež sok od pomorandže kako biste uneli folnu kiselinu i ostanete fizički aktivni. Pošto izvesno vreme nećete biti svesni da ste začeli, bilo bi dobro da ne pijete alkohol i ne pušite u vreme kada pokušavate da ostanete u drugom stanju. Čak i određeni lekovi mogu biti štetni za razvoj ploda, pa i o tome morate da se konsultujete sa lekarem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.