Reproduktivna_sposobnost_zeneKako pokazuju najnovija istraživanja, dame s godinama sve češće stvaraju abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma, zato što starenjem u telu polako opada nivo kohezina, proteina koji održava strukturu hromozoma
Naučnici Univerziteta u Njukastlu veruju da do stvaranja abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma dolazi zato što starenjem opada nivo proteina koji se naziva kohezin, a koji održava strukturu hromozoma tako da se ne mogu raspasti tokom procesa deobe ćelija.
Istraživački tim je pomoću jajašca mladih i starih mišica pokazao da nivo kohezina opada starenjem, zbog čega dolazi do poremećaja u procesu deobe hromozoma, što na kraju uzrokuje premalo ili previše hromozoma u jajnoj ćeliji.
Reproduktivna sposobnost žene dramatično pada od sredine tridesetih godina pa nadalje, kao i da je istraživanje pokazalo je da je kohezin glavni krivac za to – objašnjava jedna od vođa istraživačkog tima Meri Herbert.
Prema njenom mišljenju, da bi se to izbeglo, najbolje je da žena rađa decu što ranije. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Current Biology, a stručnjaci ističu da je još veoma rano da se oni upotrebe u kliničkoj praksi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.